Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården satsar på bättre arbetsmiljö

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 10.53
Ambulanssjuksköterskan Mathilda Carlsson: Jag tycker det har blivit jättebra
(2:06 min)
Två sjuksköterskor runt en vagn med vårdutrustning
ARKIVBILD Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Mindre personalgrupper ska få sjuksköterskor att stanna kvar på jobbet. Västra Götalandsregionen genomför just nu en förändring där varje chef får ansvara för max 35 medarbetare som ett steg i att förbättra arbetsmiljön.


Ambulanssjuksköterskan Mathilda Carlsson märkte stor skillnad när arbetsgruppen krympte ifrån 100 till 35:

– Jag tycker det har blivit jättebra, man har sin chef mycket närmare sig. Innan var det mer opersonligt om man undvek att ringa dem för det var så svårt att få tag på dem.

För drygt ett år sedan beslutade Västra Götalandregionen att varje chef vid slutet av 2017 ska ansvara för max 35 medarbetare, istället för 100 som det kan vara i dag. Ett viktigt skäl till beslutet är sjuktalen och den ökande personalomsättningen bland sjuksköterskorna.

Personaldirektören Marina Ohlsson tror att mindre personalgrupper har positiva effekter på arbetsmiljön:

– Vi tror ju att det spelar stor roll både för trivsel och att det påverkar arbetsbelastningen, och att det påverkar sjukskrivningar och personalomsättning på ett positivt sätt. Och man kan inte delegera ansvaret för arbetsmiljön, det leder till att förändringar som behöver göras inte genomförs.

Mindre personalgrupper diskuteras just nu av arbetsmarknadens parter som en del av det åtgärdspaket som ska få ned sjukskrivningarna i vården. Och i januari i år beslutade Region Skåne också att minska personalgrupperna för att kunna rekrytera personal framöver, berättar enhetschefen Wivianne Sahlin:

– Många av de vi rekryterar är unga och för dem är det extra viktigt att man har en synlig chef och får återkoppling hur det går med arbetet.

Västra Götalandsregionen har räknat ut att varje allmänsjuksköterska som slutar kostar dem 230 000 kronor. Och personaldirektören Marina Ohlsson tror inte att mindre personalgrupper blir dyrare, tvärtom:

– Vi hoppas ju att det inte bara går jämnt upp, utan att det blir mer pengar till vården om vi minskar personalomsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".