Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Västra Götaland kan tjäna miljarder på utrikesfödda akademiker

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 06.00
Khaldon Saidan: Jag kan tillföra så mycket till samhället
(4:21 min)
Khaldon Saidan
Khaldon Saidan från Syrien jobbar återigen som byggingenjör Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Om invandrade akademiker i Sverige fick jobba med det de utbildat sig till skulle Västra Götalands ekonomi förstärkas med 1.6 miljarder.

I Västra Götaland finns närmare 45 000 utrikesfödda akademiker. Om de skulle jobba med sitt yrke i samma utsträckning som svenskfödda akademiker i regionen skulle det generera 1.6 miljarder i bland annat skatteintäkter enligt en rapport från akademikerförbundet Jusek.

Khaldon Saidan, 46-år, utbildade sig till byggingenjör i Damaskus i början av 90-talet. En lång karriär följde som bland annat stadsingenjör i Damaskus och projektledare för skyskrapor i Dubai. Han hade återvänt till Syrien strax efter den ekonomiska krisen och kort där på följde kriget. 

Men redan när han och hans familj kom till Sverige 2013 hade han målet klart framför sig. 

– Att vara ingenjör är allt jag kan, jag skulle inte kunna ta ett annat jobb. Jag kan bidra med något till samhället och till Sverige som behöver personer med den här kunskapen, Khaldon Saidan 

Det är akademikerförbundet Jusek som i en rapport fastställer att om samtliga invandrade akademiker med minst tre år högre utbildning skulle arbeta inom det yrke som man är kvalificerad för skulle offentliga finanser styrkas med 10 miljarder i Sverige totalt.

Ett problem med den nya asyllagen med temporära uppehållstillstånd som kräver ett arbete för att det ska bli permanent gör att många akademiker tar första bästa jobb menar Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.

– Många akademiker tar nu jobb från de som inte har jobb och inte har en utbildning. Det är givetvis mycket bättre om de jobbar med de yrken där de behövs och där de har sin utbildning så att fler kan komma till arbete, säger Daniel Lind.   

1.6 miljarder är vad rapporten från Jusek menar att just Västra Götaland skulle tjäna på att få de utrikesfödda akademikerna i kvalificerade arbeten, inte minst genom skatteintäkter till kommunerna som löneökningen skulle innebära. 

Det tog ett år för Khaldon Saidan att få utbildningen från Damaskus validerad. Samtidigt kämpade han på med språket som han redan från början visste var nyckeln till att komma in på arbetsmarknaden. 

– Sverige skulle bli mitt hem, språket är nödvändigt för integrationen. 

Idag jobbar Khaldon Saidan som projektledare i Göteborgs Hamn och har lite mer än 9 projekt som han ansvarar för. Det var genom ubildningen Korta Vägen som Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen samordnar som Khaldon Saidan fick kontakt med en mentor och löste en praktik på Göteborgs Hamn. Ett halvår senare anställde man honom. 

Korta Vägen är en 26 veckor lång utbildning som innefattar allt från yrkesspråk, ämnesspecifika kurser och praktik.

Charlotta Day som är distriktschef på Folkuniversitetet berättar stolt att cirka hälften av de som gick utbildningen Korta vägen förra året fått jobb inom det yrke de utbildats till enligt en enkät. Andra går vidare till studier eller annat arbete och en något mindre grupp på 15 procent är fortsatt arbetssökande. 

Här finns hela rapporten från Jusek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".