Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Idrottsbrev ska motverka sexuella övergrepp

Publicerat onsdag 10 maj kl 06.52
Patrik Sjöberg: Ett måste inom svensk idrott
(1:13 min)
Patrik Sjöberg
Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / TT

Flera idrottsprofiler lanserar "Idrottsbrevet" som ska hjälpa föreningar i arbetet mot sexuella övergrepp.

– Det enklaste för pedofiler i dag är att jobba med idrott för att idrotten har vänt barnen ryggen och accepterar vem som helst, säger Patrik Sjöberg till TT.

Patrik Sjöberg, som själv utsattes för övergrepp av sin tränare som barn, står tillsammans med profiler som Thomas Ravelli, Mikaela Laurén och Börje Salming bakom Idrottsbrevet.

-Jag ser det här initiativet som banbrytande, och ett måste inom svensk idrott. Det här jobbet kommer att förändra Idrotts-Sverige drastiskt, säger Sjöberg.

Brevet, som är skrivet i punktform, ska vara ett lättillgängligt hjälpmedel för föreningar att jobba brottsförebyggande och att sprida kunskap. Föräldrar ska kunna skicka vidare Idrottsbrevet till barnets förening och de föreningar som väljer att följa riktlinjerna får en orange markering på en nationell karta - "Idrottskartan".

– Det jag märker när jag är ute och föreläser är att många föräldrar tror att det fungerar på samma sätt inom idrotten som i skolan, att det är anmälningsplikt och att man har kontroll på vilka som jobbar med barnen. Så är det inte tyvärr, säger Sjöberg.

I Idrottsbrevet står bland annat att föreningarna ska kräva utdrag ur belastningsregistret för tränare och ledare, som dessutom ska skriva under ett kontrakt gällande arbetet mot sexuella övergrepp mot barn.

Brevet, som Sjöberg hoppas ska sitta på många toalettdörrar i omklädningsrum framöver, ska också enkelt förklara för barn vad sexuella övergrepp egentligen är.

Initiativtagarna till Idrottsbrevet lyfter även kritik mot Riksidrottsförbundet, RF. Det gäller en paragraf i förbundets stadgar som säger att preskriptionstiden för att utreda övergrepp i idrottens egen juridiska nämnd är två månader - vilket skiljer sig från den svenska lagen där preskriptionstiden för anmälan av sexuella övergrepp är 5-15 år efter det att barnet fyllt 18 år.

RF:s ordförande Björn Eriksson berättar för TT att han på riksidrottsmötet nästa vecka kommer att föreslå en ändring för att tydliggöra vad som gäller.

– Preskriptionstiden kom till 2011 när vi hade problem inom hockey och fotboll där man manipulerade resultaten genom anmälningar - vilket gjorde att matcher inte avgjordes på planen utan på vem som hade bäst advokat. Skälet är att civil lag alltid gäller, det finns ingen preskriptionstid på två månader för sexuellt övergrepp mot barn. Men jag förstår att det skapar förvirring, därför kommer jag att föreslå att vi ska behålla preskriptionstiden för de här fallen, men för sexuella övergrepp mot barn och andra grova civila brott införa en särskild paragraf, säger Eriksson.

Argumentet att sända ut rätt signaler håller han med om.
– Jag tycker vi ska försöka göra om den paragrafen så att vi skiljer på det som har med matcher att göra och det andra, så blir det enklare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".