Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon har väntat i 18 månader på nytt bröst

Publicerat onsdag 17 maj 2017 kl 11.44
Britt-Marie Eneroth: jag känner mig inte hel
(4:20 min)
En ljushårig kvinna med glasögon framför en målning med en naken kvinna
Britt-Marie Eneroth framför en av familjens tavlor. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Köerna till plastikkirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset är längre än i riket i övrigt och väntan på ett nytt bröst kan bli lång. Britt-Marie Eneroth har väntat i 18 månader.

Av de kvinnor som fått bröstet bortopererat på grund av bröstcancer så har närmare 200 personer väntat längre än vårdgarantins 90 dagar på att få bröstet rekonstruerat.

Redan i augusti 2013 fick nu 65-åriga Britt-Marie Eneroth högerbröstet bortopererat och genomgick en lång cancerbehandling. Hon säger att hon aldrig blev erbjuden en rekonstruktion men lyckades få en remiss till en plastikkirurg som tittade på henne i oktober 2015 och sedan hände....

– Ingenting, säger Britt-Marie Eneroth. Efter ett år ringde hon igen och fick höra att det var kö och att kallelsen nog skulle komma snart.

I januari 2017 ringde hon återigen och man konstaterade att hon stått länge i kö. Hon fick en operationstid den 4 april. Men den sköts upp sedan sjukhusledningen beslutat skjuta upp 100 icke-akuta operationer på grund av personalbrist. 

Inte heller operationen den 11 maj blev av på grund av en dagslång akut operation.

– Nu har jag äntligen fått en ny tid, fredagen den 19 maj,  men jag är orolig för att också den ställs in, säger hon.

Men hälsan har hon. Alla sex cellgiftsbehandlingarna och 25 strålningar och de antihormoner hon tagit i åratal har haft effekt och Britt-Marie Eneroth är förstås mycket glad och lättad över det.

Men något fattas; hennes högra bröst.

– Man känner sig inte hel, man är inte färdig. Man känner sig lite ful och vill gärna bli fin igen och kvinnlig, för det är ett kvinnligt attribut.

Hur tycker du Sahlgrenska har skött det hela med bröstrekonstruktion?

– Jag tycker de har skött det jättedåligt. Jag tycker att man ska erbjuda bröstrekonstruktion automatiskt, i alla fall fråga om man är intresserad. Så att man inte kastas ut i ovisshet utan vet att man är med i rullorna.

Britt-Marie Eneroth ser fram emot operationen. Hon vill bli jättefin igen och hon är säker på att läkarna kommer att göra ett bra jobb med bägge brösten.

Vad ska du göra när du läkt från bröstoperationen?

– Jag kanske ska ut och resa igen när jag inte längre behöver vänta på att Sahlgrenska ska ringa eller skriva. Man har inte kunnat planera livet . Nu vill man gå vidare, man vill bli färdig. Man vill bli hel.

Chefen för bröstcancerkirurgin på Sahlgrenska, Roger Olofsson Bagge, säger till P4 Göteborg att alla kvinnor som på grund av cancer fått sitt bröst bortopererat ska erbjudas plastikkirurgi.

Det sker oftast vid ett återbesök ett år efter bröstcanceroperationen. Då har patienten kanske även genomgått cellgiftbehandling och/eller strålning.

Oftast får kvinnorna ett bröstimplantat men man kan även använda delar av kvinnans kropp för att återskapa ett bröst. Även det andra bröstet åtgärdas för att brösten ska se lika ut.

Det finns även skriftlig information och tillgång och så har kvinnorna kontaktsjuksköterska. Man kan även ringa in och höra sig för, påminner Roger Olofsson Bagge. Man kan ha glömt fråga och sådana misstag kan tyvärr inträffa, säger han.

Chefen för plastikkrurgin på SU Anna Elander säger att plastikkirurgin under 1½ år gått med krympta resurser för att det råder brist på operationssjuksköterskor och i viss mån narkosläkare på sjukhuset.

Bröstrekonstruktioner har fått stå tillbaka för bröstcanceroperationer och andra canceroperationer..

Det finns inte många alternativ om man inte vill bekosta sin bröstrekonstruktion privat. Man får vänta omkring ett år och det går inte heller att söka vård utanför regionen eftersom det bara gäller öppenvård, säger Anna Elander.

– Vi har under ett år legat på en upphandling av operationssalar som gått i stå på grund av olika EU-regler. Där hade jag fått de resurser jag saknat under ett år, säger Anna Elander.

--Jag är lika bekymrad som patienterna. Jag vet bara inte hur jag ska lösa situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".