Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HVB-hem försvinner när kommuner får mindre bidrag

Publicerat måndag 26 juni 2017 kl 08.40
"Det är tungt, men jag kan inte ändra något"
(3:07 min)
Ikar Amia på HVB-boendet Jacobs gata.
Ikar Amia har flyttat från boendet på Jacobs gata, men hälsar på nästan varje dag för att träffa vänner och personal. Foto: Ida Nordén/Sveriges Radio

Färre ensamkommande ungdomar i Göteborg får nu bo på så kallade HVB-hem. Under sommaren stängs flera hem, andra omvandlas till enklare och billigare boendeformer.

– Jag bodde här i ett och ett halvt år, nu bor en kompis här, säger Ikar Amia från Somalia.

Han har nyligen flyttat ut från HVB-hemmet på Jacobs gata i Hisings Backa. Han har fått en egen lägenhet i närheten, ändå kommer han och hälsar på nästan varje dag. Kontakten med kompisar och personalen här är viktig.

– Det finns mycket i hjärnan, vi tänker mycket om den långa resan från vårt hemland till Sverige. Det är inte så lätt faktiskt. Vi har tappat vår familj, vi bor inte tillsammans. Det är viktigt att man har någon att prata med, säger Ikar Amia.

11 boenden i Göteborg har eller ska stängas under sommaren. Fem ytterligare boenden omvandlas till den enklare boendeformen ”stödboende”. Det innebär bland annat att mycket personal blivit varslad. På boendet på Jacobs gata innebär det att nästan hela personalstyrkan blir utbytt.

–Man tappar strukturer och ungdomarna tappar sina kontaktpersoner.

– Sen är det ju en övergång för att lära känna ungdomarna och bygga förtroende, säger Miriam Friedlaender som är gruppchef på boendet.

Anledningarna till stängningarna av HVB-hemmen är flera. Dels kommer färre ensamkommande till Sverige nu, dels så har de som redan finns här blivit äldre.

En stor del handlar dock också om att kommunerna från och med 1 juli i år får mindre pengar av staten för varje ensamkommande ungdom. Det kan alltså bli för dyrt att ha barnen och ungdomarna på HVB-hem.

En stor skillnad när HVB-hem omvandlas till stödboenden är att det inte kommer finnas personal dygnet runt, något som oroar Miriam Friedlaender.

– Det finns andra ensamkommande som kanske är papperslösa och t.ex. driver runt i Nordstan, En riskanalys som vi gjort är att de som bor hos oss kan komma att känna press att låta personer utan boende få sova här. Det kommer bli svårare att kontrollera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".