Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Busschaufförer som stoppar fuskare hotas

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 10.13
Hasan Djogic: Jag har slutat konfrontera fuskarna
(1:29 min)
Hasan Djogic har varit busschaufför i över tjugo år. Han ser att ungdomar fuskar med ångra köp, varje dag. På bild står han, klädd i uniform, framför några träd och buskar.  Till vänster om honom är en bild på biljettmaskinen inklippt.
1 av 2
Hasan Djogic har varit busschaufför i över tjugo år. Han ser att ungdomar fuskar med ångra köp, varje dag. Foto: Dino Jasarovic
Mikael Romano mitt i lunchrummet. I stunden åt han ingen mat, men han tycker att hot och tjafs på jobbet blivit vardagsmat.
2 av 2
Mikael Romano mitt i lunchrummet. I stunden åt han ingen mat, men han tycker att hot och tjafs på jobbet blivit vardagsmat. Foto: Dino Jasarovic

Hot om våld och spottloskor är vardag för busschaufförer som försöker stoppa resenärer som fuskar genom att ångra sitt köp. Nu larmar cheferna om situationen till Västtrafik.

– Ångraknappen ställer till med så mycket problem att man ibland bara vill ta en hammare och slå sönder den förbaskade knappen, säger busschauffören Hasan Djogic.

Rätten att ångra sin bussresa missbrukas av resenärer som fuskar. Vid påstigning stämplar resenären sin resa framme vid chauffören, och på en minuts tid har denne möjlighet att ångra sin resa längre bak i bussen, vid biljettmaskinerna. På så sätt får resenären tillbaka pengarna utan att egentligen ångra resan.

Detta är ett problem som funnits i omkring ett års tid.

– För ett års sedan började problemet signaleras, säger Jörgen Bergström, trafikchef för Nobina.

Nobina kör stadstrafiken inom Trollhättan och Vänersborg på uppdrag av Västtrafik. I Uddevalla är det Omnibuss som sköter stadstrafiken för Västtrafiks räkning, även där är problemet utbrett.

– Det här är ett arbetsmiljöproblem, ett eskalerande problem. Och det är inte bara Uddevalla som har det här problemet, utan som jag känner till det är det inom hela regionen, säger Claes Barkebo, vd för Omnibuss.

”Man blir så himla trött”

Hårdast drabbade är busschaufförerna, för när en resenär blir påkommen med fusk är det busschauffören som hamnar i skottlinjen.

– En kille hade köpt en resa framme hos mig, och sen ångrat köpet. När jag konfronterade honom, blev han jättearg. Jag bad honom kliva av bussen, och det vägrade han. Så jag varnade med att ringa polisen, då hällde han en flaska med vatten över mig och gick av, säger en busschaufför som vill vara anonym.

Busschauffören Mikael Romano berättar att en ångra köp-fuskare hotade att slå sönder knäskålarna på honom för bara någon vecka sedan. Ett hot som hade skrämt de flesta, men inte Mikael Romano.

– Det här har blivit vardagsmat för min del. Det jag kände var ”hur lågt kan man sjunka för en biljett på 29 spänn?".

Samtliga busschaufförer som P4 Väst talat med berättar att de numera slutat konfrontera fuskare.

Under tiden som detta varit ett problem har både Nobina och Omnibuss fört kontinuerlig dialog med Västtrafik. Men Västtrafik menar att man inte har planer på att ta bort ångra-knappen eftersom man inte ser kopplingen mellan fusk och hot- och våldssituationer. 

– Vi har inte fått till oss det här problemet, säger Mikaela Shaw, biträdande affärschef på Västtrafik. 

Västtrafik hoppas att övergången till digitala biljetter kommer sätta stopp på ångra köp-fusket.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".