Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Problem att bli av med Bandidos och Hells Angels

Publicerat onsdag 6 december kl 14.10
Kommunalrådet: Jag reagerade med chock och bestörtning
(1:53 min)
En kvinna. Till höger Ett rött hus omgärdat av ett högt stängsel.
1 av 2
Kommunstyrelsens ordförande i Ale, Paula Örn (S) vill inte ha Hells angels i sin kommun. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio
Ett rött hus bakom stängsel. På en skylt står det "Hells Angels".
2 av 2
I Skepplanda norr om Göteborg har Hells angels funnits i snart ett år. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio

Sedan Bandidos etablerade sig i ett industriområde i Kungälv och Hells Angels flyttade in i Skepplanda norr om Göteborg har både Kungälv och Ale kommuner utan framgång försökt få bort klubbarna.

Paula Örn (S) är kommunstyrelsens ordförande i Ale och reagerade såhär när hon fick veta att Hells Angels hade flyttat till kommunen.

– Chock och bestörtning. Det här är verkligen inte en verksamhet man vill ha i sin kommun, Det är klart att man blir väldigt förvånad också för det framgick väldigt snabbt också vad det var för fastighet, säger hon.

I ett gästgiveri i det lilla samhället Skepplanda norr om Göteborg, precis intill konstgräsplanerna, har Hells Angels funnits i snart ett år.

Ända sedan etableringen blev känd har kommunen velat få bort klubben, bland annat genom att erbjuda sig att köpa fastigheten.

– Man gav då något slags bud eller indikation på att man ville ha fem sex sju miljoner, väldigt många mer miljoner än det priset man hade betalat. Det kan vi inte ställa upp på av flera skäl. Vi vill ju såklart få bort den här verksamheten. Samtidigt ska vi då med skattemedel i mångmiljonklassen finansiera grov organiserad brottslighet, säger Paula Örn.

Polisen pekar ut Hells Angels som en kriminell organisation som sysslar med grov organiserad brottslighet. Samma sak gäller för mc- klubben Bandidos.

I grannkommunen Kungälv, i ett industriområde nära centrum, finns sedan drygt ett år tillbaka en av Bandidos avdelningar. Även i Kungälv har kommunen erbjudit sig att köpa fastigheten och inte heller där har det blivit någon affär.

Paula Örn tycker att det är ett problem som behöver lyftas på nationell nivå, att kommuner inte har tillräckliga befogenheter att agera mot kriminella gäng.

– Jag tycker att man borde titta på någon slags förköpsrätt eller möjligheter att ingripa i till exempel fastighetsaffärer när det finns en tydlig etablerad koppling till organiserad brottslighet, säger hon.

Sveriges radio har utan framgång försökt nå Hells Angels. Bandidos svarar i ett mejl:

"När det gäller viljan att köpa ut oss från våra faciliteter, känner vi och många privatpersoner med oss att skattepengar kan användas till mycket positivare saker".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".