Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga blixnedslag när oväder drog fram

Publicerat onsdag 19 juni 2002 kl 06.54
Det blev rekordmånga i blixtnedslag när åskovädret drog fram över syd-, väst - och mellansverige igår kväll och i natt. 39 300 blixtnedslag - så många nedslag har det inte varit sedan 1992, uppger SMHI i Göteborg. Och ovädret orsakade mycket problem - ström- och teleavbrott, störningar i vattennätet och automatlarm.
Åskovädret drog in över västra Götaland, Bohuslän och Dalsland igår kväll strax före klockan nio igår kväll. Ett blixtnedslag i Lärje ledde till att strömmen slogs ut i stora delar av Göteborg - 35 000 abonnenter var utan elektricitet i centrala Göteborg under 20 minuter. Utanför Uddevalla brann en sommarstuga ner till grunden efter ett blixnedslag och blixten slog också ned i ett hus i Partille, men det bröjade inte brinna. Inga personskador i åskovädrets spår är kända. Det det blev också kraftiga driftstörningar vattennätet - 20 000 hushåll blev utan vatten under ett par tre timmar i nordöstra Göteborg, främst Gårdsten, hammarkullen och Lövgärdet, när ett strömavbrott gjorde att en driftstation slogs ut. Ett tusental hushåll i Västra Sverige har haft teleavbrott. En del översvämningar och nedblåsta träd har också följt i ovädrets väg. Dessutom löstes omkring 200 automat- och driftlarm löstes ut i Storgöteborg, uppger räddningstjänsten. Enligt SMHI sträckte sig området med åska sent igår kväll i ett långsmalt bälte från Dalarna över Västsverige, och ända ner till norra Tyskland. NU har ovädret mattats av och dragit vidare österut, uppger SMHI.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".