Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Akrylamid-nivåer kan sänkas

Publicerat måndag 24 juni 2002 kl 06.58
Det går att sänka akrylamid-nivåerna i mat genom att förändra tillverkningsprocessen. Det menar livsmedelsbranschens eget forskningscentrum - Insitutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg - där man gjort flera experiment, sedan cancerlarmet i våras om höga halter av akrylamid i stärkelserik mat, främst chips, pommes frites och bröd.
Lägre temperatur vid tillagningen och även längre tillverkningstider är viktiga faktorer för att få ned akrylamidhalterna, säger Hans Lingnert, forskningshef vid insitutet till Svenska Dagbladet.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".