Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga gränsvärden för akrylamid i mat

Publicerat fredag 5 juli 2002 kl 11.28
Det blir inga gränsvärden för akrylamid i maten. EU-kommissionens livsmedelsvetenskapliga råd kommer därmed till samma slutsats som världshälsoorganisationen WHO:s experter gjorde för en dryg vecka sedan.
Forskarna anser fortfarande att akrylamid, som bildas vid stark upphettning av mat med stärkelse i, möjligen är cancerframkallande. Men vilka risker det finns är oklart. Livsmedelsvetenskapliga rådet hos EU-kommissionen uppmanar därför livsmedelsindustrin att på egen hand sänka halterna av akrylamid i maten. Problemet är att det fortfarande är oklart exakt hur ämnet bildas. Och forskningen tar tid - och måste få göra det, fast konsumenterna är otåliga och vill ha svar, menar Hans Lingnert som leder branschens egna forskning när det gäller detta på Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg. Hans Lingnert tror att forskarna kommer att kunna ha preliminära svar på hur akrylamid bildas någon gång i höst.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.