Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rötmånaden är här - så undviker du magsjuka

Publicerat lördag 22 juli 2006 kl 08.54

Imorgon den 23 juli börjar rötmånaden. Det är den varmaste tiden på året då man förr hade svårt att förvara färska livsmedel och lätt fick magsjuka.

Så här skyddar du dig från magsjuka och diarré:

* När det är varmt och fuktigt måste du vara extra noga med att hålla kylvaror kalla. Använd kylväska när du transporterar mat.

* I hemmet är det viktigt att inte låta kalla livsmedel stå utanför kylskåpet för länge eftersom det minskar deras hållbarhet.

* Hetta upp varm mat ordentligt och se till att allt kött är genomstekt.

* Blanda inte råa och tillagade livsmedel.

* Använd inte samma skärbrädor, knivar och serveringsbestick för kött som för grönsaker.

* Använd inte samma tallrikar och grillbestick för rått kött som för tillagat.

* Tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.

* Släng livsmedel som luktar eller smakar illa, eller ser konstiga ut.

Källa: Livsmedelsverket och Vårdguiden
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".