Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Studie: Vanlig smärtmedicin kan ge problem

Publicerat onsdag 13 september 2006 kl 07.39

Den gamla vanliga smärtstillande medicinen diklofenak kan öka risken för hjärt-kärlproblem nästan lika mycket som de nyare och mycket uppmärksammade coxiberna, där vissa märken har dragits tillbaka från marknaden. Diklofenak tillhör de mest försålda medicinerna i Sverige.

Till skillnad från de nyare smärtläkemedlen verkar diklofenak-preparaten, exempelvis Voltaren, vara skadliga även vid låga doser.

Det är en av de slutsatser som två australiska forskare drar i kommande nummer av det amerikanska läkarsällskapets tidskrift JAMA efter att ha gjort en stor genomgång av flera vetenskapliga studier.

På grund av det stora intresset publicerar JAMA uppgifterna på internet flera veckor innan artiklarna kommer ut i tryckt form.

Resultaten på tvärs
I studierna om just diklofenak, och släktingar som ibuprofen och naproxen, har nästan 376 000 personer som åt smärtstillare jämförts med nästan 600 000 personer som inte tog smärtlindring. Den förhöjda risken sågs dock bara för diklofenak.

Forskarna Patricia McGettigan och David Henry konstaterar i sin artikel att det nu finns anledning för läkemedelsmyndigheterna att se över gällande status för medicinerna.

Detta gjorde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA så sent som i fjol utan att hitta några tecken på förhöjd risk. Som en extra säkerhetsåtgärd rekommenderade dock myndigheten att smärtstillarna, både diklofenak och andra liknande preparat, bara ska användas under kortast möjliga tid och inte i högre doser än nödvändigt.

Det är inte osannolikt att forskarna bakom de respektive granskningarna nu kommer att hamna i dispyt med varandra om frågor som rör vetenskapligt upplägg och forskningsmetodik.

Vanliga mediciner
I Sverige finns diklofenak med på listan över de mediciner som säljer mest enligt Apotekets statistik. Preparaten är av typen icke-selektiva antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel och används bland annat vid behandling av värkande leder, som ledgångsreumatism.

De icke-selektiva smärtstillarna följdes för några år sedan av de nyare selektiva preparaten som allmänt brukar kallas coxiber. Arcoxia, Celebra och Dynastat är några av dessa.

De närbesläktade medicinerna Vioxx och Bextra har nu tagits bort från marknaden efter larm om tydligt ökad risk för hjärt-kärlpåverkan som slaganfall eller hjärtinfarkt.

Genomgångarna i JAMA bekräftar att Vioxx mycket riktigt var ett högriskpreparat, men beträffande gruppen coxiber som helhet kunde forskarna inte se någon generellt ökad risk.

Sara Rosén/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".