Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga pengar till Hamberger

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 16.09

Professor Lars Hambergers krav på drygt två miljoner kronor för utebliven lön under en påtvingad tjänstledighet avvisades på torsdagen av Göteborgs tingsrätt.

Han har under flera år legat i en uppmärksammad tvist med Göteborgs universitet.

Lars Hamberger, som sedan 1989 varit anställd som professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet kombinerat med en anställning som överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, var tjänstledig från den 21 januari 2000.

Under tjänstledigheten skulle han ha 18 000 kronor i månaden från sjukvårdshuvudmannen.

Uppslitande tvist
Men den 12 december samma år begärde Hamberger att få återinträda i tjänst, vilket efter en uppslitande tvist inte beviljades.

Arbetsdomstolen slog senare fast att avtalet innebar att hans tjänstledighet skulle gälla till pensionsavgången och att Hamberger själv inte kunde bestämma att han skulle börja jobba igen.

Han har å sin sida hävdat att det med hans anställning följde rätt till full lön och andra förmåner oavsett tjänstgöring, alltså även under den påtvingade tjänstledigheten, och att han därför varit berättigad till en lön på 59 200 kronor per månad.

”Ostridigt”
Med de 18 000 kronor som utgått borträknade ansåg sig Hamberger ha en fordran på Göteborgs universitet med 41 200 kronor i månaden.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är ostridigt att Hamberger enligt avtalet skulle vara tjänstledig till sin pensionsavgång och att han under tjänstledigheten enbart var berättigad till den överenskomna ersättningen med 18 000 kronor i månaden.

I domskälen anges att Hamberger inte kunnat styrka att han hade rätt till ytterligare lön.

Benny Öinert/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".