Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fällande dom i hovrätten mot Expressenreporter

Publicerat fredag 22 september 2006 kl 11.13

Expressens reporter Niclas Rislund fälldes på fredagen för brottet föregivande av allmän ställning.

Hovrätten i västra Sverige dömde honom till 60 dagsböter.

Enligt rätten har Rislund vid två tillfällen utgett sig för att vara polis i samband med utredningen kring den kidnappade Siba-direktören Fabian Bengtsson. Till skillnad från Göteborgs tingsrätt var hovrätten enig i sitt beslut.

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg förväntade sig en friande dom i hovrätten.

Förvånad Sjöberg
-Spontant är jag förvånad över domen, vår reporter har hela tiden nekat till anklagelserna. Men vi ser naturligtvis allvarligt på att han nu är fälld i hovrätten, säger han.

Kan ni ha kvar en dömd journalist?
-Det är för tidigt att uttala sig om åtgärderna vi måste vidta. Tingsrätten menade att det hela berodde på ett missförstånd, hovrätten gör en annan bedömning. Nu måste vi sätta oss ner och gå igenom domen.

Enligt hovrättsdomen har Niclas Rislund utgett sig för att vara polis när han ringde dels bärgningsföretaget Assistancekåren i Kungälv och dels polisens nordiska sambandskontor i London. Rislund ska ha svarat ja när en representant för bärgningsföretaget frågade om han var från polisen, varför Rislund fick tillgång till ett privat nummer som gick till den man som bärgat Fabian Bengtssons bil. Hovrätten anser att det väger tungt att bärgaren samma dag fick reda på att någon som sagt sig vara polis hade sökt honom och att Rislund ringde upp strax därefter.

Båda tveksamma
Vid det andra tillfället, drygt en vecka senare, vände sig Rislund till polisens Londonkontor för att söka upplysningar i Fabian Bengtsson-ärendet. Han utgav sig då för att vara en poliskollega från Göteborg. Polismannen i London krävde en skriftlig begäran för att förvissa sig om att Rislund verkligen var polis. Eftersom han inte fick lämna ut de efterfrågade uppgifterna, menar hovrätten att han måste ha vetat att begäran kom från en polis. ”Det finns inget utrymme för missförstånd om vad Niclas Rislund vid telefonsamtalen uppgett om sitt arbete”, skriver hovrätten i domen.

Hovrätten konstaterar att både representanten för Assistancekåren och polismannen på sambandskontoret i London känt sig tveksamma inför Rislund påstådda yrkesroll och att de försökt kontrollera den.

Vibeke Hjalmers / TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".