Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga invandrare kan drabbas om sommarjobben blir färre

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 16.50

Andelen kommunala sommarjobb för ungdomar kan komma att halveras till sommaren 2007 och värst drabbas ungdomar med invandrarbakgrund.

Jobben riskerar att bli färre eftersom regeringen beslutat att inte längre ge stöd till feriearbeten.

För tionde året ska kommunen satsa på att ge ungdomar arbete till sommaren. Men det blir inget sprakande jubileum, nästa sommar riskerar rekordfå tilldelas jobb.

Tidigare har staten stått för hälften av de tolv miljoner kronor det årligen kostar att bedriva projektet med sommarjobb i Göteborg.

Men till nästa sommar försvinner det statliga stödet. Det kan innebära att kommunen bara har möjlighet att anställa 500 ungdomar iställer för 1000 ungdomar som det varit tidigare år.

”Utelämnade åt fru Fortuna”
Det drabbar i sin tur unga invandrare som har det svårare att komma in på arbetsmarknaden och där en sommarjobbsplats som lottas ut betyder mycket.

- De har som regel ingen pappa eller mamma eller närmare bekant som har ett jobb eller företag med vars hjälp de kan snacka sig in. Utan de är utelämnade åt fru Fortuna för att kunna få ett jobb. Det är min bedömning efter 35 års erfarenhet, säger Göteborgs arbetsmarknadschef Lasse Krantz till Västekot.

En studie av SCB visar att feriearbete har en stor påverkan på yrkeslivet ända upp till sju år efter det att man fått sitt första arbete.

Besked senast i februari
Av samma studie framgår att de som fått kommunalt feriearbete till skillnad mot dem som blivit utan tjänar mer de närmaste åren efter gymnasiet.

- Feriejobben är av utomordentligt stor betydelse. All forskning visar dessutom på att just ungdomar som har haft förmånen av att få ett feriearbete har lättare att etablera sig på arbetsmarknaden när det väl blir dags, säger Lasse Krantz.

Nu återstår att se om kommunen väljer att betala allt själv eller om man nöjer sig med ge hälften så många jobb. Senast i februari nästa år måste stadskansliet veta hur mycket pengar sommarjobben tilldelas av kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".