Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget totalstopp för torskfiske

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 05.43

Det hårda fisket av torsk i Östersjön kommer att få fortsätta även nästa år.

EU-ländernas jordbruksministrar enades på tisdagskvällen om en minskning av fångstkvoterna. Men den är långt ifrån så kraftig som framför allt Sverige hade hoppats.

I jämförelse med i år så minskas kvoterna för torskbeståndet i östra Östersjön med tio procent och i västra delen av innanhavet med sex procent.

EU-kommissionen har föreslagit en minskning av torskfisket med femton procent.

Sverige hade inför tisdagens ministermöte i Luxemburg hoppats på totalstopp för fiske på beståndet i östra Östersjön 2007 - något som Havsforskningsrådet rekommenderat - men det visade sig alltså omöjligt att driva igenom.

Polen å sin sida krävde oförändrade kvoter och röstade emot det förslaget.

Svenske ministern nöjd
Den totala kvoten för beståndet i östra Östersjön, det som är mest hotat, blir, i siffror räknat, 40 805 ton år 2007. Enligt forskarna är detta en farligt hög nivå.

Men trots att det inte blev något totalstopp är den svenske jordbruks- och fiskeministern Eskil Erlandsson nöjd med uppgörelsen.

-Vi visste att vi aldrig kunde få stöd för ett stopp. Trots allt sänks kvoterna, vilket är positivt. Våra värsta farhågor var att man skulle enas om status quo, det vill säga oförändrade kvoter, säger han till TT.

EU-kommissionen hade å sin sida föreslagit en minskning på femton procent. Detta gick inte en majoritet av länderna med på, men däremot lyckades man få med ett tillägg som innebär att de berörda länderna måste ha enats senast i juni 2007 om en återhämtningsplan för torskbeståndet.

Återhämtningsplan
Om man inte kan enas minskas automatiskt kvoterna ytterligare, ner till den nivå som kommissionen föreslog, totalt femton procent.

-Det är ett bra incitament. En återhämtningsplan innebär att vi på sikt kan bygga upp bestånden igen, säger Erlandsson.

Förutom minskningen av kvoterna skärs antalet fiskedagar ner med tio procent. Dessutom enades man om att vidta åtgärder mot tjuvfisket. Kommissionen har uppmanats att trycka på länderna för att orden ska bli verklighet.

-Mitt intryck är att alla, även polackerna har insett allvaret, säger Erlandsson.

Roland Johansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".