Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Subutex håller Maria borta från heroinet

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 07.17

I elva års tid har Maria missbrukat droger. Som 19-åring provade hon heroin för första gången och fastnade.

Det tog Maria sju månader innan hon till slut fick ta del av subutexbehandlingen på Sahlgrenskas beroendeklinik.

Före det fick hon pengar av sin mormor för att köpa subutex svart.

Maria är 24 år. När hon var 13 år gammal prövade hon för första gången att röka hasch tillsammans med några tjejkompisar.

Det var grupptrycket som gjorde att hon testade. Efter hand gick hon över till allt mer tyngre droger och fastnade 19 år gammal i ett heroinmissbruk.

Första blosset
Maria hade bestämt sig för att aldrig ta heroin. Men när hon var 19 år prövade hon en gång. Och när hon väl tagit det steget så var det oåterkalleligt.

- Jag kommer ihåg redan första blosset, då visste jag, det här är inte sista gången. Jag älskade det verkligen, jag blev kär liksom.

Efter några års heroinmissbruk blev situationen ohållbar för Maria. Heroinet stängde av hennes känsloliv. Hela hennes liv kretsade kring narkotika och hon var hela tiden besatt av hur hon skulle få tag i mer heroin.

- Det blev ett problem för mig när jag började behöva det hela tiden. Jag hade provat att sluta själv hemma, med hjälp av familj, vänner, behandlingshem, avgiftningar. Det funkade inte, jag föll tillbaka hela tiden.Jag kunde inte sluta.

Köpte subutex svart
Maria har hamnat på avgiftningar och behandlingar flera gånger men varje gång har hon tagit återfall. Men i början av året anmälde hon sitt intresse för behandling med subutex.

Under dom sju månader som Maria fick vänta på sin behandling köpte hon subutex på den svarta marknaden. Det kostade 3000 kronor i månaden. Pengarna fick hon av sin mormor.

- Av två onda saker har jag valt det minst onda, nämligen att få mitt barnbarn att finnas kvar vid liv och se till att hon inte hamnar i allt för svåra situationer, säger Marias mormor.

Hoppfull framtid
Sedan Maria började med subutexbehandlingen på beroendekliniken i augusti i år har det gått bra och Maria ser nu ljust på framtiden.

- Jag ser det här som min chans att försöka komma på fötter, fixa en utbildning, ett arbete, kunna få ett normalt liv.

Hur ser du på risken för återfall?

- Jag känner att det finns en risk, man ska inte glömma var man kommer ifrån. Men jag hoppas att jag inte ska behöva ta mer återfall för att jag tror på mig själv. Jag tror att jag kan fixa det nu. Jag ser med hopp på framtiden, säger Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".