Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fallolyckor dödar fler än trafiken

Publicerat torsdag 26 december 2002 kl 11.30
Antalet allvarliga fallolyckor bland äldre i Blekinge ökar. Var 20:e blekingebo över 80 år fick förra året vårdas på sjukhus på grund av fallolyckor, visar en undersökning som Räddningsverket gjort.
-Det här är ett dolt problem som kommer bli mycket större om inget görs, säger Jan Schyllander, ansvarig för undersökningen på Räddningsverket. Totalt i Blekinge ökade antalet fallolyckor bland äldre med lite över tre procent mellan 2000 och 2001. Det är något mindre än i landet som helhet. Men tittar man på kommunerna här i länet så skiljer de sig åt ganska rejält. Stora skillnader Olofström har störst ökning av fallolyckor med omkring 20 procent. I både Karlskrona och Sölvesborg däremot minskar olyckorna med runt sju procent. Fallolyckor är vanligast i hemmet. Och vanligaste platsen är i sovrummet i samband med att man ska i och ur sängen. Fler döda än i trafiken Varje år omkommer ungefär 800 personer som är över 80 år till följd av fallolyckor i Sverige. Siffran för döda i trafiken var förra året runt 600. Enligt Jan Schyllander krävs det en äldresäkerhetsdelegation, motsvarande barnsäkerhetsdelegationen, som tar initiativ till och samordnar åtgärder mot äldres olyckor.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".