Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjens egna ord om det inträffade i Rödeby

Publicerat måndag 8 oktober 2007 kl 14.45

Efter drygt två dygn väljer nu familjen till den mordmisstänkta 50-åringen att ge sin version av händelserna i Rödeby.

Familjens version har lämnats i form av ett brev under måndagseftermiddagen.

Här följer brevet som svägerskan till den mordmisstänkte 50-åringen skrivit;
 
”Familjen till den man som sitter häktad misstänkt för mord och försök till mord
har under helgen ansatts hårt av massmedia.

Reportrarna har med varierande grad av finkänslighet uttryckt en önskan om att få skildra familjens bild av vad som hänt.
Familjen, som befinner sig i en chockfas och är i stort behov av återhämtning, har beslutat sig för att delge all media samma information i form av detta pressmeddelande. Anledningen är att man har förståelse för allmänhetens önskan att få veta vad som hänt men samtidigt själva behöver tid för återhämtning.
Detaljer kring händelseförloppet vid skottögonblicket utelämnas i väntan på att
polisen utreder detta närmare.

Redogörelsen nedan är en sammanfattning av vad familjen berättat.

Helgens händelser i den lilla byn norr om Rödeby har förändrat många människors liv.

Familjen till den man som häktats misstänkt för mord och försök till mord försöker få lite lugn och ro för att bearbeta händelserna. De uttrycker en stor sorg över det som inträffat.

- Vi tänker mycket på de andra drabbade, på pojkarnas familjer, säger de.
 
Bakgrund

Sedan över två år tillbaka började trakasserierna mot familjen ta form av ren förföljelse. Det inleddes med ständigt upprepade nattliga telefonsamtal där förnedring och hot var återkommande inslag. Situationen eskalerade genom att någon började sprida samma budskap på Internet. Man skapade exempelvis användarnamn på Lunarstorm som överensstämde med den nu anklagade 50-åringen och dennes hustrus identiteter. I deras namn publicerades förnedrande påståenden om familjemedlemmarna. Familjens telefonnummer uppgavs och andra uppmanades att ringa dit och skrika om nätterna. Mannen i familjen ville försöka nonchalera händelsen i hopp om att antagonisterna skulle tröttna och efter en tid togs användarnamnen bort av Lunarstorm.


Situationen har därefter förvärrats ytterligare för samtliga i familjen, men även deras vänner och bekanta som på ett aggressivt sätt uppmanats att sluta umgås med familjen. Man har mottagit meddelanden om att ”alla handikappade skall utrotas” etc.


Den 19-årige sonen kan vittna om otaliga tillfällen av inte bara verbala utan även fysiskt hotfulla händelser då mopedgänget förföljt honom, uppträtt hotfullt genom att preja honom och försökt få honom att välta med mopeden genom att knuffa honom.


Efter den händelsen vågade man inte låta sonen färdas själv ute på vägen. När hustrun vid ett tillfälle eskorterade sonen och hans kompis blev de ifattkörda av några mopedister som, prejade hennes bil och slet upp bakdörren. När de stannade körde mopederna runt dem i cirklar.

Upprepad skadegörelse
Den nattliga skadegörelsen på familjens egendom kunde bestå i klotter, sabotage av fordon, stölder av bland annat en moped och uppklippta fårstängsel.

Familjens brevlåda har tömts på försändelser samt saboterats så många gånger att man gett upp försöken att ha en egen låda. Numera tvingas familjen ha sin post eftersänd till en annan adress.

Under de drygt två åren som trakasserierna pågått mot familjen har situationen för familjen blivit allt mer ansträngd och pressad. Dessutom har man känt sig frustrerade av att inte bli tagna på allvar och att polis och andra myndigheter inte har agerat efter de anmälningar som gjorts. Under perioder har familjen känt sådan uppgivenhet att man avstått från att anmäla inträffade incidenter då man upplevt att det ändå inte leder till något.

Sonen har den senaste tiden haft allvarliga planer att flytta från gården för att han inte vågar bo kvar där på grund av, som de uttrycker det ”den terror som de hela tiden utsätts för”. Han känner sig inte längre trygg i sitt hem, en situation som givetvis känns enormt frustrerande för föräldrarna. Det enda man velat är att få vara ifred.”

Händelseförloppet natten mot lördagen den 6 oktober

Upptakten till det tragiska händelseförloppet natten mot lördagen inleddes redan tidigare under dagen. Vid ett tillfälle var den nu häktade mannen ute och körde bil ihop med ena dottern. Tre ungdomar på en moped körde i hög fart upp längs bilen och slet upp förardörren. I situationen tappade mannen för tillfället kontrollen på bilen och kom över på andra körbanan. Situationen upplevdes som mycket hotfull och obehaglig.

Senare på dagen var mamman inne i byn för att träffa en person. Mopedgänget fick syn på fordonet som förföljdes, man körde om samtidigt som en spark riktades mot bilen samt försökte blockera vägen framför dem. Passagerarna som färdades med mamman i bilen kunde uppfatta hur verbala hot riktas mot dem.
 

Ytterst hotfull situation


Senare på kvällen blir sonen i familjen uppringd ett flertal gånger och hotad till livet av en ur mopedgänget. En vän till familjen som befann sig i huset höll utkik efter gänget. Vid halv-ett-tiden får han plötsligt syn på dem då de välter soptunnan ute på gården och fortsätter in i trädgården. Något ljud från mopeder hade man inte uppfattat.


Vid denna tidpunkt dyker mamman upp och ska parkera bilen. En medföljande passagerare ser då minst två personer som befinner sig i trädgården varpå mamman i stället väljer att köra in i på tomten. Mot bilen kommer då en av ynglingarna beväpnad med en planka varpå mamman känner sig hotad, får i backen på bilen och lyckas köra iväg från platsen.

Hon ringer 112 och blir kopplad till en telefonkö, där hon får vänta som hon upplever det ”en evighet” tills hon får prata med en polis.


- Jag berättar att det finns folk i trädgården med tillhyggen, att jag inte vågar gå in och att barnen befinner sig i huset, säger mamman som ber polisen att skicka en patrull till gården.

Polisen lovar att skicka en bil och uppmanar henne att hålla sig därifrån varpå hon fortsätter köra i riktning från gården.
 

Sonen som befinner sig inne i huset kontaktar ungefär samtidigt polisen som lovar att skicka en bil och håller fortsatt telefonkontakt med honom. Gänget är högljudda och är på väg mot huset med tillhyggen. Situationen upplevs ytterst allvarlig och hotfull. Pappan, den nu häktade 50-åringen, som har lagt sig för natten hör oväsendet och kommer till undsättning och går ut...


Med hänsyn till kommande rättegång går vi inte in på detaljerna kring hans medverkan. Det kan dock konstateras att han efter en stund kommer in, tar över telefonen och säger till polisen att han skjutit två personer. 
 
En polispiket kommer efter cirka 20 minuter. Under tiden går sonen ut och tar hand om den skadade pojken, hjälper honom att andas och sitter hos honom i väntan på att ambulansen ska anlända. För närvarande vistas familjen på annan ort för att bearbeta händelsen och försöka få lite lugn och ro. De känner stor sorg inför det inträffade och uttrycker stark sympati för de drabbade pojkarnas familjer.
 
Hotelser har fortsatt att uttalas mot familjen under helgen ifrån personer som uttryckt att de skall hämnas. Dels att deras släkt ska utraderas och att gården ska brännas ned. Familjens bil som stod innanför polisens avspärrningar har vandaliserats och någon har skrivit meddelanden med sprayfärg inne på gården.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".