Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad koldioxidhalt gör Östersjön sur

Publicerat onsdag 17 oktober 2007 kl 10.46
Östersjön blir allt surare.

Östersjön håller tillsammans med andra hav på att bli betydligt surare. SMHI har mätt hur ph-värdet har förändrats sedan början av 1990-talet och kan nu se att vattnet har blivit surare.

Fortsätter ph-värdet att minska kan det få stora konsekvenser för livet i Östersjön.

– De organismer som har kalkinlagringar skulle ha svårare att bygga sina kalkskal och i värsta fall kan det bli så att de inte klarar sig i den här miljön, säger Ragnar Elmgren, professor i brackvattenekologi på Stockholms universitet.

Det är den höga halten koldioxid i luften som gör att haven blir surare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".