Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Handel med utsläppsrätter viktigast

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 10.34
Flyget spås öka mest av alla transportmedel.

Om flyget ska kunna minska sin inverkan på klimatet i framtiden krävs en storskalig satsning på handeln med utsläppsrätter. Det enligt en rapport som offentligörs på onsdagen.

Bakom rapporten står flygets miljökommitté, en grupp experter från både flygindustrin, forskarvärlden och miljörörelsen.

På uppdrag av flygbranschen har de bland annat granskat de åtgärder som diskuterats för att få ner flygets klimatpåverkande utsläpp.

Utsläppsrätter i fokus
Bedömningen är att det inte är satsningar på miljövänligare teknik som får störst effekt.

Enligt Lars B Johansson, ordföranden i Flygets miljökommitté, är det viktigast att satsa på handel med utsläppsrätter.

– Man måste stötta tillkomsten av ett system som är effektiv när det gäller ekonomiska styrmedel. Det är kanske den allra viktigaste och mest prioriterade åtgärden som vi föreslår, säger han.

Spås öka mycket
Flyget står enligt forskarvärldens beräkningar för någonstans mellan tre och nio procent av de mänskliga utsläppen av växthusgaser.

Än så länge är det mindre än biltrafiken men flyget är det transportmedel som spås öka allra mest under de kommande decennierna.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Utsläppsrätt

Tillstånd att släppa ut en viss mängd växthusgaser under en fastställd tidsperiod. År 2003 beslöt EU att från 1 januari 2005 införa ett system med handel av utsläppsrätter. I den första fasen avser handeln enbart utsläppsrätter med koldioxid. (Källa: Nationalencyklopedin)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".