Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Torskleken bästa på tio år

Publicerat måndag 24 februari 2003 kl 16.10
Förutsättningarna för en god torsklek i Bornholmsbassängen och i Hanöbukten är nu de bästa på nästan tio år. Det kunde konstateras vid den senaste expeditionen med fiskeriverkets forskningsfartyg Argos i förra veckan.
Det är det stora saltvatteninbrottet till Östersjön i januari som skapat förutsättningarna, säger oceanolog Lars Andersson på SMHI. I dag har hela Bornholmsbassängen och Hanöbukten tillräckligt hög salt- och syrehalt för att torsken skall kunna leka i hela vattenmassan, säger Lars Andersson. I fjol var det bara ett en meter tjockt vattenskikt som hade de rätta förutsättningarna. -Det finns mycket goda förutsättningar för att vi skall få en bra årsklass med torsk, säger Andersson. I januari pressades mer än 100 kubikkilometer mycket salt- och syrerikt vatten in i Östersjön i samband med en kraftig västlig storm.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.