Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få döms för bidragsfusk

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 06.48

Bara en liten del av alla de anmälningar om bedrägeri som görs av försäkringskassan i Blekinge leder till en fällande dom.

Anledningen är dels att det ofta är svårt bevisa att fusket varit medvetet, men också att försäkringskassan gör så många anmälningar idag att åklagarna måste sålla.

Förra året kom 17 fällande domar för bidragsfusk. Trots att försäkringskassan samtidigt gjorde rekordmånga 130 anmälningar om misstänkt brott.

Året innan gjordes motsvarande 13 anmälningar i Blekinge och då blev det ingen fällande dom.

Stor arbetsbelastning
Försäkringskassan har fått ökade resurser från regeringen för att prioritera åtgärder mot bidragsfusk de senaste två åren. Till följd av det har antalet anmälningar om misstänkt bidragsfusk ökat kraftigt i landet under 2007. På åklagarkammaren, där man inte har resurser för att göra liknande prioriteringar, märks nu en ökad arbetsbelastning.

– Arbetsbördan har ökat vad gäller de här brotten - helt klart, säger kammaråklagare Torgny Thagg i Blekinge.

Hårdare tag mot fusk
På försäkringskassan har man ambitionen att anmäla alla misstankar om bidragsfusk - även om det rör sig om små belopp. Men på åklagarsidan finns begränsningar som gör att utredningar av de mindre brotten läggs ner:

– Vi försöker ju undvika så kallade ”smörklicksmål” - att man inte tar upp till behandling om det är mindre summor. Utredningsarbetet, lagförandet, domstolen - allt kostar pengar, så man försöker ju begränsa det, säger Torgny Thagg.

Svårt att bevisa
En viktigt orsak till att det blir så få fällande domar är att bidragsfusk ofta är svårt att bevisa menar Torgny Thagg. Men trots det så tycker han inte att de många anmälningarna görs i onödan.

– Försäkringskassan har ju det uppdraget och avsikten är ju att avskräcka folk från att ägna sig åt bidragsfusk så det tycker jag är rätt, säger han.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".