Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blandade reaktioner på drogtester

Publicerat tisdag 8 april 2008 kl 16.18

Beskedet att socialnämnden i Olofström vill införa obligatoriska drogtester på högstadiet Högavångsskolan möts av blandade reaktioner.

Kommunalrådet Margaretha Olsson (s) är tveksam till testerna medans elever och personal på skolan är positivt inställda till förslaget.

Elever är positiva
– Jag anser att alla sätt att få bukt med problemet är positiva men vi vet ju inte hur det rent praktiskt ska gå till ännu, säger Pekka Kiiskinen, rektor på Högavångsskolan.

Högavångsskolan har 560 elever och bland eleverna är det flera som är positivt inställd till att låta sig drogtestas.

– Jag tycker det är bra om det blir så. Det skulle innebära att inte det kommer hit elever som är påverkade, vilket har skett här tidigare, säger åttondeklassaren Jonathan Petersson.

Problem trots insatser
Olofström har jobbat aktivt med att förebygga droger bland ungdomar.

Det tidigare projektet Team49 fick stor uppmärksamhet. Där jobbade kommun, skola, fritidsgårdar och polis tillsammans för att alla elever i årskurs 4 till och med 9 skulle vara drogfria.

Trots riktade insatser, ökade resurser och fokus på problematiken finns det i kommunen stora problem med droger.

Kommunalrådet tveksam
Från politiskt håll vill man utreda möjligheterna att från och med höstterminen genomföra drogtester på Högavångsskolan.

– Jag vill betona att den här frågan ska utredas och jag personligen är ytterst tveksam om tester är den rätta vägen att gå för att reda ut det problem som vi har med droger bland ungdomar, säger kommunalrådet Margaretha Olsson (s).

Den kommande utredningen ska ge svar på vilket lagrum det finns att genomföra drogtester på kommunens högstadieskola.

Finns inte stöd i lagen
Enligt Skolverkets chefsjurist Ingegerd Hilborn finns det inte några möjligheter att tvinga skolelever att drogtesta sig.

– Det finns inget sådant utrymme i skollagen så det går inte att genomföra obligatoriska drogtester på det sätt som politikerna i socialnämnden i Olofström vill göra, säger hon.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".