Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nazisterna har försvagats i Blekinge

Publicerat torsdag 24 april 2008 kl 10.49

Karlskronas kommunjurist Lennarth Eriksson säger att det ingår i de nazistiska gruppernas strategi att framställa sig själva som större än vad de egentligen de är.

Flera skolor i Blekinge uppger i Sveriges Radios kartläggning att de varit med om att den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front har genomfört kampanjer riktade mot skolans elever.

Men trots det så har organisationen försvagats avsevärt i länet de senaste åren.

Blekingepolisens underrättelsetjänst ser gruppen som liten i antal personer och inte som ett stort problem idag.

”Kringresande teatersällskap”
Lennarth Eriksson jobbar aktivt mot nazistiska grupper i Karlskrona och länet sedan många år. Som han ser det så var Nationalsocialistisk front som störst i Blekinge i slutet av 90-talet och början av 2000-talet.

Men samlade krafter från kommunerna, skolorna och polisen har nu gett resultat och gruppen är betydligt mindre och svagare. Lennarth Eriksson menar dock att det ingår i deras strategi att framställa sig själva som större än vad det egentligen är:

– De som kommer hit och demonstrerar är ett kringresande teatersällskap som samlas ihop från hela landet och dyker upp några timmar för att sedan dra vidare till andra platser.

Nya grupper dyker upp
Men även om Nationalsocialistisk front alltså har försvagats i Blekinge så kan de antinazistiska krafterna i länet inte luta sig tillbaka. Nya nazistiska grupper som Info14 och Kamratskap Karlskrona har dykt upp och märkts den senaste tiden.

Enligt Nationalsocialistisk fronts talesman Rickard Ekman behöver de inte heller vara speciellt många för att lyckas med till exempel skolkampanjer.

– Har vi bara en handfull personer på en ort så går det väldigt snabbt innan vi växter i antal, så det gäller bara att hitta en driftig person i varje kommun så rullar det på av sig självt, säger han.

Rasbiologi som skolämne
Nationalsocialistisk front är den organisation som varit vanligast förekommande när det handlar om propaganda och kampanjer på skolor. Det har visat sig av den kartläggning som Sveriges Radio har genomfört och där 1300 skolor i landet finns med.

Nationalsocialistisk front bildades i Blekinge i mitten av nittiotalet. År 2002 ställde de upp i kommunvalet i Karlskrona. Nationalsocialistisk front förespråkar bland annat statliga raskontroller och införande av rasbiologi som ett obligatoriskt skolämne.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".