Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobbar aktivt mot kriminella nätverk

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 14.22

Blekingepolisen ska jobba mer aktivt för att komma åt den organiserade brottslighet som ligger bakom stora metallstölder i länet.

En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att det i finns välorganiserade nätverk gör stora pengar på på att stjäla metall och sälja den svart.

Inget nytt fenomen
Nätverken opererar i hela landet och alltså även i Blekinge. Varje vecka sker ny metallstöld i länet enligt Blekingepolisen.

– Vi ser att det finns aktörer i bakgrunden som är välorganiserade, säger Thomas Pärklo, chef för Blekingepolisens underrättelseenhet.

Att metaller är något som blivit allt mer stöldbegärligt är i sig inget nytt fenomen. Det har rapporterats mycket om missbrukare som stjäl och säljer metall för att få snabba pengar.

Mycket välorganiserat
En rundrringning till landets polismyndigheter som Sveriges Radios program Kaliber har gjort visar att det bakom de många metallstölderna finns en mycket välorganiserad brottslighet.

Det handlar om kriminella nätverk som opererar över stora regioner runt om i landet. Stölderna är mycket omfattande och välplanerade.

– Vid enskilda brott kan det handla om värden på mellan 300 000 och 500 000 kronor som försvinner. Då är det uppenbart att den finns en beställare bakom, säger Thomas Pärlklo.

Han beskriver det som att metallstölderna finns på flera nivåer.

Greps i Blekinge
Det är allt från missbrukare som själ mindre volymer till de mer välorganiserade stölderna där huvudmän som inte själva tar i metallen finns som beställare i bakgrunden.

Thomas Pärlklo berättar att det bara för två veckor sedan greps två personer från Blekinge i samband med en sådan större metallstöld strax utanför länsgränsen.

Blekingepolisen samarbetar med polisen i Skåne, Kronorberg och Kalmar för att komma åt metalligorna.

– I Skåne för en månad sedan försvann det metall i samband med ett större bygge för närmaresextio  miljoner kronor, säger Thomas Pärlklo.

Samarbete är viktigt
Ett viktigt led i polisens arbete är att med hjälp av ekobrottsmyndigheten och skattebrottsmyndigheten kontrollera bokföringen hos de företag som handlar med stora volymer metall.

För tre veckor sedan fälldes ett företag i länet för att just ha undanhållit stora pengar från metallhandel.

– I det fallet handlade om om summor på nära sju miljoner som man undanhållit senaste åren och då förstår man ju vilka volymer det handlar om, säger Thomas Pärlklo.

Priserna stiger
Hur mycket det samlade värdet för alla stölder i landet uppgår till är svårt att säga.

Utifrån vad landets polismyndigheter uppger kan värdet av stölderna i hela landet räknas ut till som minst 300 miljoner kronor under förra året. Mörkertalet tros dock vara mycket stort.

Problemet med metallstölder har ökat de senaste åren i och med att världsmarknadspriserna på metall har stigit.

På fyra år har priserna stigit med över 300 procent.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

"Vid enskilda brott kan det handla om värden på mellan 300 000 och 500 000 kronor som försvinner. "

Thomas Pärklo, chef för Blekingepolisens underrättelseenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".