Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrarna får skulden

Publicerat måndag 28 april 2003 kl 15.00
När de fackliga organisationerna i länet ska förklara varför det sitter så få invandrare på ledande postioner skyller de på invandrarna.
Ytterst få invandrare sitter i de fackliga styrelserna i länet. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Blekinge gjort. Dåliga erfarenheter styr De fackliga organisationerna förklarar det med att det till stor det beror på invandrarna själva. Enligt Jan-Erik Abrahamsson, vice ordförande i LO-distriktets styrelse i Blekinge, kan det bland annat bero på att många har dåliga erfarenheter av fackligt arbete från sina hemländer. Han anser också att man informerar invandrarna om hur det fackliga arbetet fungerar i Sverige. -Vi gör så gott vi kan, men det tar sin lilla tid, säger Jan-Erik Abrahamsson. Men frågan är om de fackliga organisationerna i länet verkligen gör allt de kan för att få in fler invandrare i styrelserna. Få invandare jobbar inom Handels I Blekinge är ungefär 7 procent av invånarna födda utomlands. Ser man till hela landet så är invandrare som har svenskt medborgarskap i högre utsträckning med i facket än vad infödda svenskar är. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Ändå sitter ytterst få människor födda utanför landet i förbundens styrelser. De invandrare som sitter i styrelserna är nästan uteslutande från Norden eller något annat Västeuropeiskt land. För fackförbundet Kommunals del handlar det om ungefär 4 procent, i LO-distriktets styrelse finns ingen invandrare och inte heller i styrelsen för Handelsanställdas förbund avdelning 4 som omfattar hela Blekinge samt 5 Skåne-kommuner. I Handels avdelning 4 är Berit Bengtsson från Karlshamn vice ordförande. Hon säger att för Handels del så beror det helt enkelt på att det knappt finns några invandrare ute på arbetsplatserna. -Om det bara var fler invandrare som jobbade inom Handels skulle vi givetvis se till att engagerad dem, säger Berit Bengtsson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".