Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

I öst finns jobben inom IT

Publicerat tisdag 17 juni 2003 kl 06.59
Arbetslösa inom IT-branschen får nu vända sig till EU:s kandidatländer i öst- och centraleuropa för att få arbete.
Sedan IT-bubblan sprack i början av 2000-talet har det blivit allt svårare att hitta jobb på den svenska marknaden. Och nu ser det nästan lika illa ut i övriga Europa. Enligt Britt-Inger Olsson på Arbetsförmedlingen Utland i Karlshamn är det bara i Danmark, och i viss mån Norge, som det fortfarande finns en liten efterfrågan på IT-utbildad personal. -Men konkurrensen om de jobben är mycket stor, säger hon. I stället är det till EU:s kandidatländer i östra Europa som arbetslösa IT-utbildade personer nu får söka sig om de vill få arbete. Enligt Britt-Inger Olsson är efterfrågan på kvalificerade It-tekniker stor i Sloveninen. Nästa år går Slovenien, liksom flera andra länder, med i Europeiska unionen. Då blir det enklare att söka jobb där, eftersom arbetstillstånd inte krävs inom EU. - Det finns i alla fall bättre möjligheter där än här, men sedan är det förstås också en fråga om vilka språkkunskaper man har, säger Britt-Inger Olsson.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.