Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få gör om bilen till etanolbil

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 08.07

Ingen bleking har hittills konverterat sin bensinbil till etanolbil.

I somras blev det tillåtet att göra om sin bensinbil till en etanolbil, men ännu har ingen av Blekinges bilägare försökt sig på detta.

Besiktningsingenjören Bernt Olsson berättar att några har hört av sig och frågat om det men ännu har ingen kommit in för att få sin konverterade bil besiktigad.

– Det kanske är en fem, sex personer som har visat intresse genom att ringa eller besöka oss, säger han.

Frågorna gäller framför allt vad det kostar och hur mycket som måste ändras och vad som gäller för konverteringssatser.

Olika regler för olika bilar
Fast det är svårt att säga någonting generellt för alla bilar, menar Bernt Olsson.

För bilar äldre än från -93 finns inga utsläppskrav, men för de nyare bilarna finns olika utsläppskrav för olika modeller och årgångar.

Totalt har sju bilar rullat in på någon bilprovning i Sverige för att bli godkända i den registreringsbesiktning som krävs efter konverteringen, men i Blekinge har alltså inte en enda bilägare ens försökt.

Bernt Olsson tror att det ljumma intresset delvis beror på att det inte funnits några typgodkända satser på marknaden förrän rätt nyligen. Ännu finns de dessutom bara för enstaka bilmärken.

På förhand godkänt
En typgodkänd sats är godkänd från början och registreringsbesiktningen går enklare så då kan man på förhand beräkna vad det kommer att kosta.

Priset på en konverteringssats ligger på runt 10 000 kronor och sedan måste jobbet utföras och registreringsbesiktningen betalas.

Gör man konverteringen själv blir det betydligt mer komplicerat eftersom frågan om godkännande handlar om bilmodell och årgång och testerna får man själv bekosta.

– Får man dessutom problem under resans gång med att det inte uppfyller kraven i proven får man kanske göra om det, säger han

Inte säkert billigare
Bernt Olsson säger också att det är svårt att säga om bilen blir billigare att köra. Det beror också på vilken modell och årgång det handlar om.

Annars får de konverterade bilarna samma förmåner som andra miljöbilar.

Bernt Olsson tror att intresset kommer öka framöver.

– Ja, jag tror det, för det finns ju en del fördelar, säger han.

Lyssna och läs också:

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".