Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre tång längs Blekingekusten

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 06.43
Tång vid Östersjön

Allt färre djur och växter trivs längs Blekingekusten. Enligt marinbiolog Ulf Lindahl beror detta bland annat på att mängden tång längs med kusten är mycket låg.

Blekingekusten har mycket mindre tång än för 20 år sedan, det visar en ny rapport från Naturvårdsverket.

Marinbiologen Ulf Lindahl säger att tången är en viktig livsmiljö för många arter.

– Tången är ju viktig. Den är en del av grunden för ett ekosystem för massor av organismer som är viktiga även för fisk.

Mindre produktivt hav
När tången är borta så blir havet mindre produktivt och färre arter trivs.

Tångruskorna fungerar som skydd för många djur som helt enkelt får mycket svårare att överleva när tången försvinner och när smådjuren försvinner blir det mindre mat för till exempel fiskar.

Försurning angeläget problem
I en ny rapport från Naturvårdsverket framgår att försurningen till hör ett av de mest angelägna problemen för Östersjön. Naturvårdssverket och dom svenska marina forskningscentrumen menar att försurningstakten har fördubblats på 15 år.

För Blekinges del lyfts tångens kraftigt minskade utbredning fram. Ulf Lindahl berättar att under mitten av nittiotalet skedde en drastisk minskning av mängden tång. Idag ungefär 10 år senare ligger utbredningen kvar på ungefär samma låga nivå.

Teori om kräftdjur
Ulf Lindahl berättar att det finns olika teorier om varför tången började försvinna. En är att utfiskningen av havet påverkat tången.

– Det finns teorier om betning, om små kräftdjur som äter av tångplantorna, säger han.

Det finns inga säkra belägg, men de små kräftdjuren som betar av tången kan ha blivit fler till följd av att det blev färre fiskar som kunde äta upp kräftorna, förklarar Ulf Lindahl.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".