Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolsköterskor ansvarar för sexåringar

Publicerat tisdag 1 juli 2003 kl 17.38
Från och med tisdag har skolhälsovården hand även om 6-åringarna i alla skolor i landet. Tidigare var det landstinget som stod för deras vård. I Blekinge har kommunerna löst den ökande arbetsbelastningen för skolsköterskorna på olika sätt.
I början av varje hösttermin får alla förstaklassare genomgå en hälsoundersökning hos skolsköterskan. Men från ooch med tisdag gäller en lag som säger att också sexåringarna ska ingå i skolsköterskornas arbete. Kommunerna i Blekinge har löst det här på olika sätt. I Ronneby tillsatte man redan förra året en extra skolskötersketjänst, eftersom man visste om att en ny lag var på gång. På samma sätt har man gjort i Olofström. I Sölvesborg tillsätts inga nya tjänster utan man utökar istället dom tjänster som redan finns. Skolsköterskorna där kommer ha semestertjänst i stället för att som nu, vara lediga när barnen är lediga. I Karlshamn är det här inget nytt. Sen några har man varit försökskommun när det gäller att ha sexåringar med i skolhälsovården. I Karlskrona satsar man alltså extra i dom områden där det bor många sexåringar. Där ska dom skolsköterskor som inte arbetar heltid att få 4 timmar mer per vecka än idag för att hinna med alla barn.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".