Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskt kött låg bakom salmonellan

Publicerat tisdag 22 juli 2003 kl 16.53
Allt tyder på att det är kebabkött som burit de bakterier som orsakat salmonellaepidimin i Kallinge. Det uppger miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på Ronneby kommun.
Kommunen har idag fått preliminära svar på dom prover man låtit ta på dom kebabrätter som serverats på pizzeria Chaplin i Kallinge. Enligt miljö och hälsoskyddsinspektör Nils-Gunnar Nilsson på Ronneby kommun visar de första provsvaren att det är smittat kött som inte värmts upp ordentligt som orsakat epedimin. Kommunens mätningar visar att delar av köttet som serverats var infekterat. Kommunen arbetar nu med att försöka spåra salmonellabakteriernas väg till pizzeria Chaplin i Kallinge. - Antingen har maten smittats därför att någon som arbetar på pizzerian bär på bakterien eller så var köttet smittat redan när det kom till resturangen, säger miljöinspektör Nils-Gunnar Nilsson. Han säger också att Kallingeresturangen har köpt köttet från ett grossistföretag i Jönköping. Det ska nu undersökas om bakterierna som orsakade salmonellan kan spåras till Jönköping eller om köttet smittats på resturangen i Kallinge.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.