Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Olofström

Nya arvoden följer lagen

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 16.45

Olofström bryter inte längre mot kommunallagen. Den gamla modellen för politikerarvoden kritiserades av revisorerna, eftersom den var lagvidrig. Nu har den bytts ut.

– Arvodesgruppen som tillsattes har gjort en ordentlig översyn, säger kommunalrådet Margareta Olsson (S).

Olofströms kommun kan kliva fram i ljuset igen. Nu bryter man inte längre mot lagen, när det gäller utbetalning av politikernas arvoden.

För ett år sedan upptäckte revisorerna att kommunen bröt mot kommunallagen vid utbetalning av arvoden. Detta ledde till kritik mot kommunens modell.

Inkluderade arbetsinkomst
Arvode och ersättning för förlorad inkomst får inte blandas ihop, men i Olofström fick man ett maximalt dagsarvode som inkluderade förlorad arbetsinkomst.

Efter kritiken tillsattes en arvodesgrupp bestående av riksdagsmannen Jan Björkman (S) och Karl-Olof Johansson (M), som fick i uppdrag att ta fram en ny laglig arvodesmodell.

Separerade arvoden
Igår klubbade kommunstyrelsen igenom de nya arvodesreglerna för politikerna i Olofströms kommun.

De nya arvodena uppgår till 300 kronor per sammantrräde, oavsett hur länge det pågår. Därutöver får varje politiker 150 kronor i timmen vid eventuell förlorad arbetsinkomst. Är timlönen högre, då måste politikern ansöka om ett högre timarvode som täcker förlusten.

Kostnadsneutralt
Enligt kommunalrådet och tillika kommunstyrelsens ordförande, Margareta Olsson, är förändringen av arvodena kostnadsneutral för kommunen.

– Nu har vi lagliga arvoden som ändå inte belastar kommunens ekonomi mer än tidigare, säger hon till Sveriges Radio Blekinge.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".