Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Gäddan fredas under lek

Publicerat tisdag 21 april 2009 kl 10.45
Gädda i nät. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Länsstyrelsen i Blekinge län vill komplettera Fiskeriverkets nya förslag om hur gäddstammen ska stärkas, genom att helt freda gäddan under leken.

Redan till våren 2011 kan det bli aktuellt att införa fiskeförbud under gäddleken utefter Blekinges kust.

– Vi har ganska nyligen sökt pengar för att ta fram uppgifter om lekområden för gädda som kan vara lämpliga att skydda för framtiden, säger länsfiskekonsulent Lars Lundahl.

Gäddfisket annorlunda
Blekinges skärgård och kust skiljer sig från övriga landet när det gäller gäddfisket och detta påverkar gäddornas möjligheter att föröka sig och överleva som art.

Det är fritt fram för alla medborgare i länet att sätta ut nät ända in till strandlinjen. Detta

innebär, enligt länsstyrelsen, att just spöfisket därför inte står för de största fångsterna av gädda.

Enbart spöfisket
Enligt Fiskeriverkets förslag ska gäddstammen stärkas genom att handredskapsfisket  - alltså enbart spöfisket - begränsas till att man får ta upp högst tre gäddor per person och dag och att alla riktigt stora gäddor, över 75 centimeter, måste sättas tillbaka.

Med förslaget riskerar att missa sitt mål om det inte kompletteras.

– De som fiskar med spö efter gädda återutsätter i hög grad sina fångster redan idag, så frågan är om det blir en större förändring. Det finns ju ett fritidsfiske med nät också, säger Lars Lundahl.

Genetiskt unika
Det har nu visat sig att gäddan, liksom laxen och i viss mån havsöringen, är väldigt trogen sitt hemmavatten eller rättare sagt så återkommer en gädda alltid till den plats där hon sattes till världen - till sin barnkammare.

Därför, kan man säga, är varje lekvik unik ur ett genetiskt perspektiv.

Enligt Lars Lundahl är det också av den anlendningen klokt att begränsa fisket samt skydda gäddan under leken.

Inom två år
Länsstyrelsen hoppas att fredade lekvikar i Blekinge ska kunna bli verklighet inom ett par år.

– Vi har tänkt att vi ska kunna ha ett förslag färdigt sommaren 2010 och då kan det tidigast införas våren 2011, säger Lars Lundahl.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".