Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill ha boplikt i skärgården

Publicerat lördag 23 augusti 2003 kl 09.11
Det ska vara boplikt om man bygger nytt hus i skärgården. Det vill Karlskrona och ytterligare ett tiotal kustkommuner som de senaste dagarna pratat ihop sig för att förbättra möjligheterna till permanentboende i skärgårdarna.
Kommunerna har bildat ett nätverk för samverkan och informationsutbyte. De ska också stöta på regeringen för att få ändringar till stånd i exempelvis plan- och bygglagen. Kända problem Problemen för kommuner med attraktiva skärgårdsområden är välkända vid det här laget. Fastighetspriserna i sådana områden har drivits upp de senaste åren vilket gör det svårt för personer som vill bo i skärgården permanent att köpa hus. Permanentboende har också svårt att klara fastighetsskatten eftersom den stiger med de höjda taxeringsvärdena. I många fiske lägen och skärgårdssamhällen är endast 5-10 procent bofasta i dag. I stället domineras samhällena av exklusiva fritidshus. Boplikt i vissa områden I första hand tänker kommunerna uppvakta miljöministern som har hand om den pågående översynen av plan- och bygglagen. Syftet är att få regler som gör det möjligt att införa exempelvis någon form av boplikt i nya områden som exploateras. Lägre taxeringsvärden Kommunerna vill också försöka få till en nedsättning av taxeringsvärdena inom vissa områden för att få ner fastighetsskatten. I gengäld skulle reavinsten bli högre när husen säljs. Det skulle framförallt gälla i nya områden där man skulle kunna gå in med något sådant. Det blir väldigt svårt att exempelvis gå in i befintliga fiskelägen och peka ut enstaka hus. Bakom initiativet med ett nätverk för skärgårdskommuner står Karlskrona, Nyköping, Nynäshamn, Norrtälje, Tanum, Tjörn, Värmdö och Östhammar.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".