Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Tallskogen krymper

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 10.53

Tallskogen minskar kraftigt. Hälften av dagens tallskog i Götaland kommer att vara borta om hundra år, visar Skogsstyrelsen analyser.

Minskningen är en fara både för den biologiska mångfalden och för skogsägarnas ekonomi. Det är rädslan för klövviltet som gör att skogsägarna undviker att plantera tall.

Älgarna äter upp plantorna
--  Här är det inte lönt att sätta tall, älgarna äter upp träden innan tallarna är färdiga, säger skogsägaren Sven Johansson, som är en av många skogsägare som idag undviker att plantera tall.

Nu minskar därför tallskogsarealen sakta år för år.

Landskapet kommer att förändras
På lång sikt ger det här en dramatisk förändring av landskapet i Götaland. De två senaste decennierna har Södra Skogsägarnas försäljning av tallplantor rasat kraftigt.

Av alla plantor som Södra sålde 1987 var andelen tall 27 procent. Idag är tallandelen bara fem procent. Fortsätter vi på här viset kommer tallskogen i Götaland på hundra år att minska med hälften och det kommer att göra stor skada, tror Södra skogsägarnas skötselchef Göran Örlander.

--  Jag tycker själv att det är helt oacceptabelt med en sådan nedgång. Det missgynnar skogsägarens ekonomi. Det medför också stora risker med tanke på klimatförändringen och älgen får dessutom mindre att äta när betesarealen krymper, säger Göran Örlander.

Så älgarna mår också dåligt av minskningen?

--  Det är en mycket viktigt faktor att ta hänsyn till.

Tallen är under vintern älgens viktigaste mat och när nu tallarealen minskar ökar betestrycket på den kvarvarande tallen och lusten att plantera tall sjunker ytterligare ett steg. Här har skogsägarna hamnat i en ond cirkel som är svår att bryta och problemet bara växer när skogsägaren istället för tall planterar mer och mer gran.

Men är det inte granen ett ljus i mörkret, industrin vill ju ha mycket granved?

--  Vi tycker att det är bra att gran planteras där gran passar, men nu pratar vi om typiska tallmarker som huvudsakligen är torra och granen utvecklas dåligt på torra marker. Gran kan inledningsvis växa bra på sådan mark, men sedan finns det risk för vattenstress och granen tappar fart och tillväxten minskar. Då är det stor risk för att granen drabbas av insektsskador, säger Göran Örlander skogsskötselchef på Södra skogsägarna.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@e

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".