Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Vill inte försämra psykiatrisk vård

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 13.30

Allianspartierna i landstinget kommer inte att tillåta en försämrad psykiatrivård i länet.

Enligt Tina Möller som är förvaltningschef inom psykiatrin så är det oundvikligt att behålla samma tillgänglighet om man ska spara 18 miljoner kronor. 

Och det är ett sparkrav som alliansen också varit med och beslutat om.

– Vi kommer inte att medverka till att psykiatrivården försämras, det är inte regeringens linje och det är inte alliansens linje, säger Gustav Nilsson (M) oppositionsråd och gruppledare för alliansen i landstingsstyrelsen.

Psykiatrin har fått i uppdrag att krympa kostymen rejält nästa år och totalt rör det sig om en besparing på 18 miljoner kronor, varav beslut redan fattats angående sex miljoner kronor.

Slår hårt
Som Sveriges Radio Blekinge rapporterat är det slutenvården inom både barn- och ungdomspsykiatrin samt inom vuxenpsykiatrin som får ta de största smällarna.

Förvaltningschefen inom psykiatrin, Tina Möller, är tydlig med att psykiatrivården i länet inte kan hålla dagens nivå när så mycket pengar måste sparas.

Inget hot
Landstingsrådet Bernth Johnsson(S) upplever inte de planerade besparingarna inom psykiatrivården som ett hot.

Han understryker att det viktigaste är att ekonomin kommer i balans och säger att alla verksamheter måste bidra till detta.

Rätt prioriteringar
Gustav Nilsson medger att läget är tufft och att besparingar krävs men säger att det inte hindrar att rätt prioriteringar görs.

Till skillnad från Bernth Johnsson är han bekymrad över att psykiatrivården i länet riskerar att försämras på grund av det ekonomiska läget.

Inget bra alternativ
Förslaget att flytta över slutenvården inom barn-och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin är enligt Gustav Nilsson inte ett godtagbart alternativ.

– Jag delar den uppfattningen att det är allvarligt att blanda barn- och vuxenpatienter. Det är en farlig väg att gå, säger han.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".