Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Astmakontroll ställs in

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 10.35
Vaccinet ska ges till 150 000. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Vårdcentralerna i länet rustar nu för massvaccinering mot svininfluensan. Men vaccinationerna och ett massutbrott av influensa kommer att påverka den dagliga vården på länets vårdcentraler.

I oktober ska omkring 150 000 blekingar vaccineras två gånger. Det innebär enligt primärvårdschefen Åke Åkesson att annan verksamhet som diabetes-, blodtryck- och astmakontroller på vårdcentralerna kan komma att skjutas på framtiden.

–  Vi har patienter som besöker en vårdcentral två gånger om året för kontroll och för dessa patienter spelar det inte så stor roll om de kommer i oktober eller i december, säger Åke Åkesson.

Besöken ökar med 480 per dag
Det är inte bara vaccinationerna som kommer att bidra till att vårdcentralerna måste omprioritera. När influensan tar sitt grepp om länets befolkning befarar landstinget att antalet besök vid länets vårdcentraler kommer att öka med 480 stycken per dag.

–  Vi kommer att hitta extraordinära arbetssätt för att det så lite som möjligt ska störa den vanliga verksamheten. Men visst kommer det att märkas, säger Åke Åkesson.

Enligt Åke Åkesson jobbar vårdcentralerna med två parallella planer. En plan för hur vaccinationerna ska gå till och en plan för hur vårdcentralerna ska arbeta om influensan bryter ut ordentligt innan vaccinet blir tillgängligt i slutet av september.

Slutar med ordinarie verksamhet
–  Det värsta scenariot är att influensan kommer före vaccinet då står vi inför en situation där vi då lägger om och slutar med nästan all ordinarie verksamhet för att prioritera att de patienter som behöver vår hjälp på grund av influensan också får den, säger han.

Eskil Hedberg, ordförande för Blekinge astma- och allergiförening säger att de tar vårdcentralernas omprioriteringar med jämnmod.

– Om kontroller måste skjutas på framtiden är det inte någon större fara för vår patientgrupp, det viktigaste är att de med kroniska sjukdomar får tag på sina mediciner, säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".