Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Oklart om vaccineringen

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 13.30
Kroniskt sjuka och vårdpersonal får vaccin först. Foto: Johan Nordström/SR Blekinge

Man vet fortfarande inte hur massvaccinationen mot svininfluensan/den nya influensan, ska gå till.

Klart är att det finns 40 stycken vaccinationsenheter uppdelade på landstingets vårdcentraler, barnhälsovård, skolhälsovård, privatläkare och företagsläkare. Men mycket mer än så är inte klart än.

Smittskyddsläkare Richard Eitrem säger att de just nu jobbar med huvudriktlinjerna och det är han som skriver på planen.

– Hur man sen ska arbeta på de enskilda vaccinationsenheterna får de själva lägga ner mycket tid på att planera och det är de informaerade om sedan att par veckor tillbaka.

Sjukvårdare går först
Planeringen måste vara klar till slutet av september då de första doserna med vaccin beräknas komma. Blekinge får då 23 000 doser i veckan.

De första doserna går till de som arbetar inom sjukvården och därefter kommer de med kroniska sjukdomar. Men de allra flesta tillhör den sista gruppen, övriga.

– Det är ju en fördel att vara sjukvårdspersonal och en nackdel att tillhöra gruppen övriga eftersom de kommer sist. Men om man till exempel är ansluten till en företagshälsovård kanske man känner sig lite mer ompysslad och blir kallad på något sätt. Men man kan ju bli kallad till primärvården också om man har visa diagnoser, säger Richard Eitrem.

Kanske för sent
Det återstår alltså en hel del planering innan vaccineringen kan komma igång på de 40 vaccinationsenheterna i Blekinge.

En viktig fråga att lösa är vem som ska stå för notan. Richard Eitrem önskar att det blir gratis för den enskilda eftersom fler antagligen skulle vaccinera sig då.

Men det är alltså ett tag till vaccinet kommer och det finns risk att det då redan är för sent. Det värsta som kan hända är enligt Richard Eitrem att influensan kommer hit innan vaccinet.

– Om vi om bara några veckor får 100 000 fall om dagen här också som det är i Storbritannien blir det ingen munter situation, säger Richard Eitrem.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".