Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
granskning asarumsfallet

Kräver större granskning

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 07.00
Polisens avspärrning efter att mannen forslats bort. Foto: Johan Nordström/SR Blekinge

Politiker och tjänstemän är ovilliga att kommentera Sveriges Radio Blekinges granskning av fallet i Asarum. Men Anders Englesson (MP) kräver nu att kommunens agerande granskas av länsstyrelsen och att landstinget granskas av Socialstyrelsen.

För Englesson är det inte försvarbart att en dement person som är välkänd av både kommun och landsting tvingas leva med sin döde man gömd i trädgården i över tre månader.

– Det är en märklig känsla att man mannen legat där och inte upptäckts, säger han när han står på trappan till ytterdörren.

Vill inte intervjuas
Tar man ett steg bakåt ser man lövhögen som den döde mannen gömdes under. Han var endast delvis dold och kunde alltså ha upptäckts av både kommunens kontaktperson och landstingets demenssköterska som båda stod på trappan och ringde på.

Anders Englesson är en av få som ställt upp för intervju när Sveriges Radio Blekinge velat granska ärendet. Kommunstyrelsen ordförande Sven-Åke Svensson (S) säger nej till att lämna någon kommentar överhuvudtaget.

Christel Jonasson (S) ordförande i omsorgsnämnden, säger kort att hon tycker allting verkar ha fungerat som det ska. En bandad intervju vill hon inte ställa upp på.

Ska glömmas
Som vi rapporterat tidigare så tackar även omsorgschefen Christel Jönsson nej till en intervju. Även kristdemokraten Carl-Gunnar Madestam i omsorgsnämnden tycker att ärendet borde falla i glömska.

– Jag vill inte rota i det här tragiska fallet, säger han.

Anders Englesson har svårt att förstå den monumentala tystnaden runt fallet. Om Christel Jonasson säger han:

– Det ingår ju i hennes uppdrag som omsorgsnämndens ordförande att ställa upp för media och ge sin version.

Granska rutinerna
Englesson tycker att det finns luckor i kontaktpersonens berättelse om att hon ska ha varit där minst tio gånger under våren utan att märka att hennes klients hälsotillstånd var så dåligt att hon i mars omhändertogs för psykiatrisk vård.

Men han säger att syftet med en granskning har ett vidare syfte. Att reda ut vilka rutiner som kan förbättras.

– Jag vill inte peka ut någon. Men något i rutinerna måste ha varit fel och samarbetet mellan landstinget och kommunen kan inte ha fungerat, säger Anders Englesson.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se


Vi har heltäckande specialsida om Asarumsfallet:

Låg död i hela vintern

* Mannen, 70 år, dog en naturlig död förmodligen på grund av sin sjukdom i december 2008.

* Hans dementa fru gömde kroppen under en lövhög i trädgården, erkänner hon i polisförhör.

* Kroppen upptäcks i slutet av mars 2009. Kvinnan omhändertas för psykiatrisk vård.

* Kvinnan har en kontaktperson från kommunen som under perioden gör minst tio hembesök utan att fatta misstanke.

* Demenssköterskan går inte hem till parets hus förrän tre månader efter att en granne larmar henne.

* Länsstyrelsen i Blekinge kan granska om en kommun missköter sina åtaganden. Socialstyrelsen kan granska om landstinget missköter sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".