Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskrona

Politikerna struntade i utbildning trots kritik

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 07.00

Kritiken från Justitieombudsmannen, JO mot miljö- och byggnadsnämnden var massiv och JO krävde att både politiker och tjänstemän skulle utbildas. Men när det var dags för utbildning då skolkade politikerna.

I stället för skolbänken valde miljö- och byggnadsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson (M)ett möte med kommunens näringslivsutskott och sin trasiga skördetröska.

– Det var så att i mitt civila arbete som lantbrukare så var det en sak som gick sönder som jag var tvungen att åka hem och fixa.

Carl-Göran Svensson är inte ensam om att ha skolat från utbildningen. Även nämndens vice ordförande, den politiske vilden Marcel Abedini, lät bli att komma.

Budgetkris
Likadant gjorde miljö- och byggnadsnämndens andre vice ordförande Magnus Johansson (S), som i stället arbetade med kommunens budgetkris.

– Jag hade för avsikt att gå dit men så stökade det till sig på mitt andra politiska jobb så jag valde att gå dit i stället, säger Magnus Johansson.

Justitieombudsmannen, JO, har vid två tillfällen i år riktat allvarlig kritik mot miljö- och byggnadsnämnden.

Ena tillfället handlade om hur nämnden handlagt ett ärende rörande Kattkommando syd.

Efter den kritiken genomförde JO en tre dagar lång granskning av nämndens arbete.

Rätt val
En granskning som visade att nämnden har grundläggande brister då det gäller handläggning och tillståndsprövning av ärenden och att det även finns en okunskap om allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar.

Trots den allvarliga kritiken anser Carl-Göran Svensson att han gjorde rätt som valde skördetröskan före utbildningen.

– Jag har ett privat företag som jag måste sköta och jag hade ett haveri hemma som jag var tvungen att fixa.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".