Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
olofström

Volvo förlorade miljoner på dåligt krisstöd

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 06.51

Volvo i Olofström har förlorat mångmiljonbelopp på grund av att man fått sämre villkor i det stödpaket som skulle hjälpa företaget ur krisen.

Medan Scania i Södertälje fick sitt utbildningspaket för de anställda till fullo bekostat av regeringen och EU, så måste Volvo och Dynapac skjuta till nästan hälften av pengarna ur egen kassa.

Behandlades olika
Jonas Knutsson på Volvo i Olofström menar att de fick en annan behandling än tillexempel lastbilstillverkaren Scania.

– Den input vi fick gjorde att vi låg kvar med en viss överkapacitet in i 2009. När beslutet om stöd kom så var det med en annan tillämpning som skiljer sig avsevärt från den tillämpning man gjorde under våren när det gällde Scania, säger Jonas Knutsson informationschef på Volvo i Olofström.

Överkapacitet
Volvo var angelägna om att rädda kvar så mycket kompetens som möjligt i företaget och behöll, när krisen slog till, fler anställda än vad man behövde.

Man vågade göra det eftersom man hade fått löfte om att få ett utbildningspaket bekostat av regeringen och EU. Hade Volvo varslat den övertaliga personalen, skulle dom senare inte haft rätt till en utbildningsplats i stödpaketet och därmed gått förlorade för företaget.

Fick betala mer själva
När regeringen sent om sider fattade beslut om stödpaketet, visade det sig att både Volvo och Dynapac skulle få bekosta hälften ur egen kassa.

Något som fick regionrådet i Blekinge, Mats Johansson (S), att skriva ett skarpt formulerat brev till näringsministern i vilket han förklarar på vilket sätt två företag i Blekinge utsatts för negativ särbehandling.

Kostat miljoner
Vad det har kostat Volvo i Olofström att behålla fler anställda än vad som behövts vill Jonas Knutsson inte gå närmare in på, men det kan röra sig om flera miljoner.

– Hela projektet inom Region Bleking landar för vår del på omkring tio miljoner i utbildningar, säger Jonas Knutsson, informationschef på Volvo i Olofström.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".