Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
blekinge

Åklagare upplever hot

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 08.47

Hot, våld och trakasserier mot åklagare har blivit allt vanligare. På åklagarmyndigheten i Blekinge har man fått höja sin säkerhetsnivå.

En färsk undersökning som fackförbundet Jusek genomfört visar att många åklagare känner sig otrygga på sitt arbete.

Möter desperata människor
Ingela Klinteberg, vice chefsåklagare i Blekinge, menar att åklagarna ofta möter åtalade som kan vara desperata och ibland hotfulla.

– Man möter många människor som är i kris. Människor som det står mycket på spel för, säger Ingela Klinteberg.

Många otrygga
Av åklagarna i landet som svarade i Juseks undersökning sa 40 procent att dom känner sig otrygga på sina jobb. 25 procent har uppgett att dom utsatts för våld, hot eller trakasserier.

Ökade hot
Ingela Klinteberg tycker sig märka att våldet och hoten har ökat på senare år.

I rollen som åklagare möter åklagarna människor som ibland har svårt att se åklagarens roll som en representant för rättsväsendet. Och då riskerar hoten att öka.

– Många kan uppfatta det som det är åklagarnas pesonliga åsikter och inte att man en person som för talan för statens räkning.

Krav från facket
Jusek kräver nu att regeringen avsätter pengar för att bygga om lokaler och installera fler säkerhetsbågar och att fler ordningsvakter anställs i domstolarna.

Arbetsgivaren, det vill säga staten, bör också erbjuda ökat stöd åt alla medarbetare som riskerar att drabbas av trakasserier, hot eller våld.

Omfattande säkerhetsarbete
Ingela Klinteberg tycker att säkerheten trots allt är tillfredställande i Blekinge.

– Åklagarmydigheten har en särskild säkerhetsansvarig och vi har ett särskilt säkerhetsprogram, säger vice chefsåklagare i Blekinge Ingela Klinteberg.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".