Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Hjälm ska rädda liv

Publicerat lördag 6 februari 2010 kl 07.47

En ny uppfinning ska inom några år kunna ge personer som drabbas av stroke bättre hjälp. Patienten bör få propplösande medeln inom tre timmar annars kan den sjuke få livslångt handikapp. Men idag får bara ett par procent av dom drabbade hjälp i tid. Uppfinningen strokehjälm kan vara lösningen.

Har man inte inom tre timmar fått ett propplösande medel har så många nervceller hunnit dö att den sjuke får livslånga handikapp.

 – Det är bråttom att skilja en blödning från en propp vid stroke, säger Mikael Elam, professor i klinisk neurofysiologi vid Sahlgenska unviersitetssjukhuset.

Idag kräver den typen av beslut väldigt goda upparbetade vårdkedjor för att transportera patienten från ambulans via akutmottagningen eller direkt till röntgenavdelningen. Varje tidsvinst, enstaka minuter upp till halvtimmar som vi kan göra i den kedjan, är en jättevinst. Vi räddar nervceller varje minut.

Om man kunde börja proppbehandlingen redan i ambulansen så skulle man vinna cirka 30 minuter uppemot en och en halv timme.

Tekniken har tagits fram i ett Chalmersföretag. Vdn för Medfield Diagnostics Patrik Dahlqvist visar prototypen för en mikrovågshjälm. Det liknar en genomskinlig hockeyhjälm med flera vita dosor på.

--En antenn åt gången sänder och låter de andra om vartannat ta emot. Vi kan på det sättet mäta förändringar som vi ser i patientens huvud, främst om en blödning eller vätska tillkommer.

Cirka 30 000 svenskar får årligen en stroke och i 85 procent av fallen handlar det om en blodpropp i hjärnan. Strokehjälmens funktion blir främst att utesluta en blödning.

– Ju tidigare man löser en propp desto större chans är det att man blir helt besvärsfri. Löser vi problematiken vid tidig strokediagnostik, så kommer det att få en väldigt stor betydelse för en mycket, mycket stor sjukdomsgrupp världen över - vi ska förändra världen, säger Mikael Elam.

Epp Andersson
epp.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".