Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Utbyggd länstrafik kan ge höjda skatter

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 06.17
Landstinget är för att bygga ut länstrafiken. Foto:Daniel Kjellander

 Landstinget Blekinge kan tänka sig att ta över all regional buss- och tågtrafik, trots att en utbyggnad enligt landstingstyrelsens ordförande Kalle Sandström (S) sannolikt innebär höjd skatt.

- Vi godkänner förslaget från utredningen på villkoret att vi får kompensation för ökade kostnader. Det måste till ökade inkomster. Men om det är landstingsskatten eller kommunalskatten som ska höjas, det får vi diskutera oss fram till, säger Kalle Sandström.

Senare i vår ska det tas beslut om hur kollektivtrafiken ska byggas ut fram till år 2020.

Nya tåg och bussar
En parlamentarisk utredning med politiker ur alla partier har föreslagit en ny uppdelning av kostnaderna, där kommunerna står för närtrafiken och landstinget tar ekonomiskt ansvar för regional buss- och tågtrafik. 

– Det betyder tätare turer, enligt utredningen ska till exempel Öresundstågen gå varje halvtimme.  Det föreslås också investeringar i nya bussar och tåg, säger Kalle Sandström.

I sitt remissvar säger landstingsstyrelsen att man kan tänka sig att ta på sig kostnaderna för all tågtrafik och all övrig regional trafik. Men att ta pengar från vården blir det inte tal om.

– Det har vi sagt idag att vården kan inte klara att stå för detta, säger Kalle Sandström.

Höjd skatt
De extra 70 miljoner kronor som den utbyggda länstrafiken beräknas kosta varje år går inte att finansiera mer än marginellt via höjda avgifter och statsbidrag.

Det som återstår är enligt Kalle Sandström att höja skatten. Men den frågan, hur finansieringen ska gå till, har de politiska partierna i landstingets styrelse inte diskuterat än. I nuläget är man bara överens om att Blekinge behöver en utbyggd kollektivtrafik och att landstinget ska ta ett större ansvar.

- Tror vi på att vi behöver bygga ut länstrafiken av arbetsmarknadsskäl och av miljö- och klimatskär, då måste vi vara beredda att finansiera det, säger han.  

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".