Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
blekinge

Omöjligt för cancerpatienter prata ostört med läkare

Publicerat lördag 13 februari 2010 kl 08.50

Cancerpatienter kan inte ostört prata med vårdpersonalen på onkologiska dagvårdsenheten vid Blekingesjukhuset. Bara två behandlingsrum finns som ska serva hundratals patienter från hela Blekinge.

Landstingspolitikern Hans Hedvall (M) menar att det är integritetskränkande och kräver en snabb ombyggnad av lokalerna.

– Det här är en situation i patientens liv, där flertalet av de som får behandlingen inte kan räkna med en längre fortsättning på livet. Och då har man ofta ett behov att prata med någon och ställa många frågor, men det är omöjligt på onkologen idag eftersom man på grund av platsbrist sitter tillsammans med andra patienter, säger Hans Hedvall.

Ombyggnadsplan
Redan för snart ett år sedan väcktes frågan om en ombyggnad av kirurgens dagvårdsavdelning, där onkologen finns inrymd.

Planritningar togs fram och en kostnadskalkyl presenterades. Politikerna i landstingsstyrelsen gav klartecken för ombyggnaden.

Avdelning nerlagd
Men innan ens projekteringen hann sättas igång gjordes en omorganisation som innebar att den onkologiska avdelningen på sjukhuset i Karlshamn lades ner och patienterna hänvisades till Karlskrona.

Det var i höstas och då ändrades förutsättningarna för den planerade ombyggnaden. Åsa Norrby, som är projektchef på Landstingsfastigheter förklarar:

Dyrare
– Det betyder att vi nu måste ta fram nya kostnadskalkyler och även ett nytt beslutsunderlag till politikerna. Eftersom ombyggnaden blir mer omfattande och dyrare, så kan vi inte luta oss tillbaka mot det förra beslutet som togs, säger hon.

Ej acceptabelt
Landstingsrådet Marie Sällström (S) är inne på samma linje som Hans Hedvall. Hon säger att den nuvarande situationen på onkologens dagvårdsenehet inte är acceptabel.

– Landstingsfastigheter får anstränga sig och skyndsamt komma tillbaka till oss med uppgifter så att vi kan fatta ett nytt beslut. Det finns gott om pengar i vår investeringsbudget och blir kostnaden högre än vad vi tidigare trott, så får vi helt enkelt omdisponera pengar, säger Marie Sällström.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".