Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Politiker och läkare oeniga om cancervården

Publicerat torsdag 18 februari 2010 kl 06.25

Det råder stor oenighet mellan den politiska ledningen inom landstinget och den verksamhetsansvarige läkaren på kirurgen om var i länet cellgiftsbehandlingar ska erbjudas.

Idag måste i stort sett alla blekingar ta sig till lasarettet i Karlskrona för att få en behandling men nu vill politikerna i landstingsledningen ändra på detta.

– Jag tycker att man ska möjliggöra för så många västblekingar som möjligt att få sin behandling i Karlshamn, eftersom resorna trots allt är påfrestande för den här patientgruppen, säger Marie Sällström, socialdemokratiskt landstingsråd i Blekinge.

Säkerheten viktig
Det var i höstas som beslutet fattades att stänga den onkologiska dagvårdsenheten i Karlshamn.

Detta för att värna patientsäkerheten eftersom samtliga läkare med rätt kompetens hade flyttats till kirurgen på lasarettet i Karlskrona.

Karlskrona
Cancerpatienter från västra Blekinge har sedan dess tvingats ta sig till Karlskrona för att få cellgiftsbehandling.

Beslutet om att stänga den onkologiska avdelningen i Karlshamn fattades av den verksamhetsansvarige överläkaren på kirurgen Bengt Jernby.

Ett beslut som den politiska ledningen fick böja sig för men aldrig gillade.

Ingen makt
– Det var chefen för kirurgen som fattade beslutet att patienter i Karlshamn skulle flyttas till Karlskrona. Vi förtroendevalda kunde inte göra något åt det eftersom det är expertisen som måste fatta sådana beslut, säger Marie Sällström.

Nu när ett palliativt team placerats i västra Blekinge ser landstingsrådet en möjlighet att återigen kunna erbjuda cellgiftsbehandlingar i väst.

– Där måste man ju titta på om det finns läkarresurser som kan erbjuda cellgiftsbehandlingar, säger hon.

Skeptisk
Men överläkaren Bengt Jernby blir minst sagt förvånad när han hör att den politiska ledningen vill öppna upp för cancerbehandlingar i Karlshamn igen. Han ser inte det som ett möjligt alternativ.

– De palliativa läkarna har inte kompetensen att hantera cellgifter och det är inte de som heller ordinerar preparaten. Den här frågan har inte diskuterats i verksamheten och jag ställer mig ytterst tveksam till detta, säger Bengt Jernby.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".