Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
blekinge

Svårt locka arbetslösa att lära nytt yrke

Publicerat lördag 20 mars 2010 kl 07.49

Trots att rekordmånga blekingar förlorat jobbet, försitter många chansen att lära sig ett nytt yrke. Komvux tvingas nu gå ut och annonsera i både tv och tidningar för att fylla upp alla sina utbildningsplatser.

– Vi kan erbjuda plats åt alla arbetslösa som vill byta bransch, men gensvaret har hittills inte varit vad vi hoppats på,  säger Peter Stålbrand, vuxenutbildningschef i Karlshamn som nu satt igång en marknadsföringskampanj för att fylla utbildningsplatserna.

Yrkesutbildning för vuxna, som är en del av den kommunala vuxenutbildningen Komvux, har i år fått en stor säck med pengar av regeringen för att kunna erbjuda arbetslösa inom olika utsatta yrkesgrupper att ställa om till andra jobb.

20 miljoner
Blekingekommunerna ansökte tillsammans om nästan 20 miljoner kronor och fick hela summan. Peter Stålbrand var den som samordnade den gemensamma ansökan om pengar.

– Vi hade fått rådet att gå ihop och söka pengar gemensamt, eftersom det skulle ge oss cirka tio procent mer i pengar än om vi hade sökt var för sig. Men eftersom regeringen satte in en högre växel förra året, på grund av krisen, blev utfallet mycket större än så. Vi fick till och med mer än vad vi sökte, säger Peter Stålbrand.

Många varsel
När krisen slog till i slutet på 2008 dröjde det inte särskilt länge innan dom första varslen kom.

Volvo Personvagnar i Olofström och Dynapac i Karlskrona drabbades hårt och tvingades varsla över 400 arbetare.

En miljard
Regeringen öppnade stora börsen, för att ge arbetslösa inom olika yrkesgrupper en chans att växla till mer livskraftiga branscher, och satte av en miljard i extra utbildningspengar.

Av dessa fick alltså Blekingekommunerna en rejäl kaka och åtminstone Peter Stålbrand trodde att gensvaret skulle bli enormt.

Få jobb
Men han bedrog sig och nu varnar han för konsekvenserna.

– En del tror att dom kan vänta ut lågkonjunkturen och sedan, när det vänder, hoppa på sitt gamla jobb igen. Problemet är att det inte kommer att finnas lika många jobb inom exempelvis fordonsindustrin framöver och de som inte ställer om nu riskerar att hamna sist i ledet sen, säger Peter Stålbrand.

Fick sluta
Mats Brandt och Bülent Sokolof är två av dom som blev av med jobben när Volvo i Olofström tvingades anpassa kostymen efter en ny, mager verklighet.

Ingen av dom tvekade när erbjudandet kom att utbilda sig inom ett nytt yrke. Dom valde elprogrammet på Lernia i Ronneby.

– Det var ett självklart val för mig att byta branch, att få jobb inom bilindustrin lär bli svårt i framtiden, säger Mats Brandt som redan tidigare funderat kring elektrikeryrket.

Lätt val
För Bülent Sokolof var valet också enkelt.

– Några veckor efter att jag hade slutat på Volvo, gick jag till arbetsförmedlingen och anmälde mig till en ny utbildning för att ställa om. Jag räknar med att få ett jobb när jag gått klart. Att många tvekar tror jag beror på att man vet vad man kan och har, medan det är lite skrämmande att sätta sig i skolbänken igen på gamla dar, säger han.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".