Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Avfarten mot Kallinge på E22 vid Ronneby norra avstängd efter singelolycka på Kallingevägen.
Blekinge

Lockar med exotisk mat

Publicerat torsdag 25 mars 2010 kl 16.36
Lokala godbitar med utländska rötter. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Närproducerad mångkulturell mat kan bli en näringsgren i Blekinge. Den bedömningen gör Leader Blekinge som idag arrangerade en inspirationsdag.

I dag bjöds lokala producenter, aktörer inom livsmedelsbranschen och näringslivet på smakprov av mat från olika länder.

Finns potential
Projektledaren Emma Carleke menar att det finns ett behov av mångkulturell, närproducerad mat.

– Det finns många olika kulturer i länet och de behöver andra typer av livsmedel som inte finns här. Ett exempel är gurkor som i andra länder är betydligt mindre och det skulle säkert gå att odla fram här i länet, säger hon.

Tomatsoppa och baklava
En av dem som visade upp mat från sitt hemland var Ada Zära från Polen.

– Det är en väninna som tipsade mig om att laga tomatsoppa och baklava, vilket är en klassisk rätt från Polen, säger hon.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".