Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt skadeståndskrav i miljonklassen

Publicerat onsdag 25 februari 2004 kl 16.47

Två av de tidigare styrelseledamöterna och den förra vd:n i det kommunala bostadsbolaget Olofströmhus stäms på mångmiljonbelopp av sin förre uppdragsgivare. Det står klart sedan en stämningsansökan i dag lämnats in till Blekinge tingsrätt.

Efter närmare ett års utredning får nu det omtalade pensionavtalet med förre vdn för Olofströmshus Hugo Ballovaare ett rättsligt efterspel. I dag lämnade Olofströmshus in en stämningsansökan till Blekinge tingsrätt där man kräver att den förre styrelseordföranden Pennti Suua, den tidigare vice ordföranden Siv Baron och den förre vdn Hugo Ballovaare tillsammans ska betala drygt fem miljoner kronor till bostadsbolaget.

Bakgrunden är det vidlyftiga ensionsavtal som de två styrelserepresentanterna tecknat med Hugo Ballovaare. Avtalet upptäcktes i samband med bolagsstämman för snart fem år och när händelsen uppdagades fick samtliga inblandade lämna sina uppdrag.

För knappt ett år sedan - i april förra året - gav en enig kommunstyrelse Olofströmshus klartecken att med stöd av aktiebolagslagen rikta skadeståndskrav mot de inblandade för den ekonomiska skada som bolaget åsamkats. Och i den stämningsansökan som nu lämnats in till tingsrätten kräver Olofströmshus drygt tre och en halv miljoner kronor för de kostnader man drabbats av på grund av pensionsavtalet, drygt 800 000 kronor skatt på pensionsavtalet och drygt 600 000 kronor kostnader i samband med utredningen.

Enligt Olofströmshus har Pentti Suua och Siv Baron överskridit sina befogenheter och inte följt givna direktiv när man inte infomerat styrelsen om det avtal som man tecknat med Hugo Ballovaare. Hugo Ballovaare har å sin sida, enligt stämningsansökan, agerat felaktigt när för han på egen hand försökt skaffa sig otillbörliga förmåner i det pensionsavtal som tecknats. Enligt stämningsansökan har de tre personerna utan styrelsens kännedom kommit överens och skrivit under det avtal som gett Hugo Ballovaare fördelaktiga pensionsvillkor.

Pentti Suua är den enda av de tre inblandade som fortfarande är fortfarande aktiv politiker han sitter i kommunfullmäktige för socialdemokraterna. Siv Baron har lämnat sina politiska uppdrag och Hugo Ballovaare har inte haft någon anställning sedan han fick lämna vd-posten i Olofströmshus. När den rättsliga processen mot de tre ska inledas är ännu inte bestämt.

En av dom som nu stäms, socialdemokraten Pentti Suua säger att stämningsansökan saknar grund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".